Friss Nobel-díjas: "olyat akartam csinálni, amit mások még nem"

Hiába emlegették évek óta esélyesként, csak nehezen találta a szavakat Oszumi Josinori, az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettje, aki a hétfői bejelentés hallatán először csak annyit tudott mondani: “ah”. Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-bizottságának titkára szerint a japán tudós egyáltalán nem számított a díjra. “Azt hiszem, nagyon örült, öröm volt beszélni vele” – mondta el a telefonhívásról. “Rendkívül megtisztelő” – válaszolta Oszumi Josinori a Kyodo japán hírügynökség megkeresésére később. “Olyan öröm ez egy tudós számára, amelyet semmi sem múlhat felül” – mondta az NHK japán televíziónak.

A molekuláris sejtbiológiával foglalkozó tudósnak a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó autofágia mechanizmusának kutatása területén elért eredményeiért ítélték oda a Nobel-díjat. Az emberi szervezetben állandóan ismétlődő folyamat a sejtek “önevése” vagy kannibalizmusa, kifinomult egyensúly van a lebomlás és az újjáépülés között, erről szól az élet – fejtette ki a televíziónak.  Arra a kérdésre, hogy miért a fehérjék lebomlását és nem az összetételét választotta kutatási területéül, azt válaszolta: “valami olyat akartam csinálni, amit mások még nem”.

A 71 éves Oszumi 8 millió svéd koronával (257 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »