Freund Tamás váltja Lovász Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia élén

Freund Tamás váltja Lovász Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia élén

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében kedden a tudós testület.
A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. Az elnöki posztért Freund Tamás mellett Pléh Csaba pszichológus, nyelvész indult. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban.

A közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is: a társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogász, a természettudományi alelnök Hudecz Ferenc kémikus lett.

Hírdetés

Az 1959. június 14-én Zircen született Freund Tamás akadémikus, intézetigazgató, kutatóprofesszor, egyetemi tanár 1998 óta levelező, 2004 óta rendes tagja az MTA-nak. Kutatási területe: az agykéreg szerkezete, működése, oszcillációk keletkezése, funkciója, az epilepsziás és ischaemiás agykárosodás, a szorongás és az addikció patomechanizmusa, az endokannabinoid szignálrendszer működése. Jelentősebb díjak: Agy díj / The Brain Prize (2011), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2011), Széchenyi-díj (2005), Akadémiai Díj (1997)

Az élettudományi alelnöki pozícióra új szavazást kell kiírni, mert a három jelölt egyike sem kapta meg az ötven százalék plusz egy szavazatot. A szavazás második körébe Kosztolányi György és Szathmáry Eörs jutott be. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók. 

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »