Frankhitelek: Cioloş ismét kifakadt a spekulánsok ellen

A svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvénynek a nehézségekkel küzdő embereken kell segítenie, nem a spekulánsokon – jelentette ki Dacian Cioloş azzal kapcsolatban, hogy a kormány az Alkotmánybíróságon támadta meg ezt a jogszabályt.

A kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írja: a törvénynek a bajba jutott embereken kell segítenie, nem azokon a spekulánsokon, akik milliós kölcsönöket vettek fel. „Ha még életbe lépése előtt nem küldtük volna mi az alkotmánybíróság elé a törvényt, akkor azt később egyes bankok támadták volna meg, ami katasztrofális következményekkel járhatott volna a kedvezményezettek számára. Ha az alkotmányellenességre utaló részeket most felismerik, akkor még a törvény hatályba lépése előtt módosíthatjuk azokat” – írta a miniszterelnök a közösségi oldalon.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet, hogy az alkotmánybíróság január 18-ára halasztotta a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvény ellen emelt alkotmányossági kifogás tárgyalását. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke szerdán azt mondta, az ezzel a jogszabállyal kapcsolatban hozandó döntésnek összhangban kell állnia a hitelcseretörvény kapcsán kimondott határozattal, ehhez pedig alapos elemzésre van szükség, és ez indokolja a halasztást.

A román kormány egy hónappal ezelőtt támadta meg az alkotmánybíróságon a jogszabályt. Dacian Cioloş kormányfő akkor úgy nyilatkozott, a kabinet nem ellenzi a törvényt, de úgy véli, annak néhány előírása tisztázásra szorul.

A képviselőház október 18-án fogadta el döntéshozó kamaraként a törvényt, amelynek értelmében a svájci frankban felvett hitelek lejre válthatóak a hitelszerződés megkötésének dátumakor jegyzett árfolyamon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »