Frankfurti fejmosás Matolcsyéknak

Frankfurti fejmosás Matolcsyéknak

Számos kritikával illeti az Európai Központi Bank (EKB) legújabb jelentésében a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), így többek között jelezte: a magyar központi pénzintézetnek biztosítania kell, hogy az alapítványainak adott összeget ne használják tiltott állami finanszírozási célokra.

Nem kíméli a frankfurti jegybank a 2015-re vonatkozó éves jelentésében a Magyar Nemzeti Bankot. Mint írja, az EKB figyelemmel kísért az MNB által 2014-ben indított több programot, amelyek nem kötődtek a monetáris politikához. Ezek felfoghatók úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthetők, hogy az MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

Kiemelik: ezek a programok magukban foglaltak ingatlanvásárlásokat, egy pénzügyi ismereteket támogató, hat alapítványból álló hálózat révén működtetett programot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi alkalmazottai jegybank általi átvételének programját, valamint egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot.

„Mivel az EKB aggodalmait 2015-ben nem oszlatták el, az EKB továbbra is szoros figyelemmel fogja követni ezeket a műveleteket annak biztosítása céljából, hogy a végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával” – fogalmaz a jelentés. Hozzáteszik: az MNB-nek biztosítania kell, hogy azokat a jegybanki forrásokat, amelyeket átruházott az alapítványai hálózatára, ne használják – közvetlenül vagy közvetve – állami finanszírozási célokra.

A BÉT megvétele miatt is aggódnak

Az EKB szerint monetáris finanszírozási aggodalmakra ad okot az MNB tulajdonvásárlása a Budapesti Értéktőzsdében, mivel a jegybank ténylegesen központi banki forrásokat fordított egy jellemzően állami hatáskörnek tekintett gazdaságpolitikai cél támogatására.

Emellett az MNB monetáris politikai eszközeinek több változtatásáról is döntött önfinanszírozási programja támogatásához. „Tekintettel az ebből fakadó ösztönzőkre, hogy a bankok forintban denominált állampapírokat vásároljanak, a változtatások némelyike együttvéve tekinthető a szerződés 124. cikke szerinti kiváltságos hozzáférés tilalma megkerülése eszközének” – állapítja meg a jelentés, amelynek alapján az EKB felkérte a jegybankot e műveletek gondos felülvizsgálatára a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmával való bármely ellentmondás elkerülése céljából.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »