Franciaországban több százezer teszteredmény hozzáférhetővé vált az interneten

Franciaországban több százezer teszteredmény hozzáférhetővé vált az interneten

Franciaországban egy informatikai védelmi hiba miatt több mint 700 ezer ember személyes adatai és koronavírus-tesztjének eredményei hónapokig hozzáférhető voltak az interneten – írta meg kedden a Medipart tényfeltáró portál.

A lap úgy tudja, hogy a Francetest internetes oldalon egy mindenki számára hozzáférhető fájlban megtalálható volt az a jelszó, amellyel péntekig hozzáférhető volt több mint 700 ezer ember neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, társadalombiztosítási száma, e-mail címe és teszteredménye – írja az MTI.

A Francetest egy januárban létrehozott internetes oldal, amelyen keresztül

a gyógyszertárak feltölthetik az általuk elvégzett koronavírus gyorstesztek eredményeit a hivatalos szűrési tájékoztató rendszerbe.

Ez utóbbi, biztonságos internetes nyilvántartást decemberben a párizsi közkórházak igazgatósága hozta létre annak érdekében, hogy minden koronavírus-teszteredmény egy helyen rögzítésre kerüljön, és így minden pozitív esetről tudomása legyen az egészségügyi hatóságoknak a kontaktszemélyek megtalálásához – jelezte internetes oldalán az egészségügyi tárca.

Hírdetés

Miután a központi nyilvántartási platform nem túl gyors, a gyógyszertárak inkább közvetítőrendszereket használnak a náluk végzet tesztek eredményeinek feltöltésére. Egy ilyen a Francetest, amely egy eurót számol fel minden feltöltésért a Mediapart szerint.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap arról tájékoztatta a gyógyszertárakat e-mailben, hogy az általuk használt informatikai rendszerből közvetlenül is fel lehet tölteni az adatokat a központi nyilvántartásba, a Francetest viszont egyelőre erre nem kapott erre engedélyt,

jóllehet a cég már beadott ilyen irányú kérelmet az egészségügyi hatóságokhoz.  

„Hetek óta jelezzük a hatóságoknak, hogy számos cég jelentkezett mint hivatalos közvetítő a gyógyszertárak munkájának megkönnyítésére a központi nyilvántartás eléréséhez” – mondta az AFP hírügynökségnek Philippe Besset, a francia gyógyszertári szakszervezetek szövetségének elnöke. „Muszáj, hogy a hatóságok biztosítsanak számunkra megfelelő eszközöket az adatok felvitelére a mi biztos és jóváhagyott nyilvántartásunkból a központi nyilvántartásba” – tette hozzá.

A Francetest vezetője, Nathaniel Hayoun, a Mediapartnak elismerte a platform biztonsági hibáit, s azt is jelezte, hogy szakértők jelenleg vizsgálják, hogy az oldalra feltöltött adatok illetéktelenek birtokába jutottak-e.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »