Franciaországban enyhítenek a vallási szertartásokat érintő korlátozásokon

Franciaországban enyhítenek a vallási szertartásokat érintő korlátozásokon

A francia katolikusok üdvözölték az államtanácsnak azon döntését, amely elrendelte a koronavírus-járvány miatt a vallási szertartásokra még márciusban bevezetett tilalmak enyhítését; a többi keresztény, valamint zsidó és a muszlim vezetők viszont óvatosabbnak mutatkoztak.

A legmagasabb szintű közigazgatási szerv több katolikus egyesület és egyéni kérelem alapján május 18-án, hétfő este arra utasította a kormányt, hogy nyolc napon belül oldja fel a vallási helyeken az általános gyülekezési tilalmat, miután az súlyosan sérti a szabad vallásgyakorlás elvét.

Jóllehet a templomok nyitva tarthatnak, és oda bárki betérhet imádkozni, a kormány a egészségügyi rendkívüli állapot keretében megtiltotta a templomokban, a zsinagógákban és a mecsetekben a vallási szertartásokat a gyülekezési tilalomra hivatkozva, s azokon az általános karantén május 11-én megkezdett fokozatos feloldásakor sem enyhített, csak a temetési szertarásokat engedélyezte, maximum húsz fő részvételével.

A rendelkezés az államtanács megítélése szerint aránytalan jellegű tiltás, ezért „kevésbé szigorú keretintézkedések” meghozatalára utasította a kormányt. A testület emlékeztetett arra, hogy nyilvános helyeken tíz főig már engedélyezett a gyülekezés, s ehhez hasonló intézkedések elrendelését javasolta a vallási szertartások esetére is.

A keresetet benyújtó Jean-Frédéric Poisson, a parlamenti képviselőkkel nem rendelkező Kereszténydemokrata Párt (PCD) elnöke „nagy elégedettségének” adott hangot a döntést követően, és minél gyorsabb lépést kért a kormánytól.

A francia katolikus püspöki konferencia nem szerepelt a kérelmezők között, de hetek óta nyomást gyakorolt a kormányra annak érdekében, hogy a vallási helyek megnyitását engedélyezze a kormány által esetlegesen megjelölt június 2. előtt. A kormány szerint addigra fog kiderülni a karantén feloldását követő járványhelyzet alapján, hogy új erőre kapott-e a vírus.

„Igazság szolgáltatott. Velünk rosszabbul bántak, mint a többi állampolgárral” – mondta Vincent Neymon, a püspöki konferencia szóvivője. Jelezte, hogy várják a kormányrendelet mielőbbi revízióját, lehetőleg még a pünkösdi ünnepek előtt.

Hírdetés

A katolikus egyház az elmúlt hetekben több javaslatot is tett a szigorú egészségügyi előírások betartatására a kormánynak annak érdekében, hogy szűk körben újra lehessen vallási szertartásokat tartani a templomokban.

A muszlimok és a zsidók, valamint a többi keresztény egyház azonban óvatosabbnak mutatkoztak a kérdésben. A mecsetek és a zsinagógák – ellentétben a templomokkal – zárva vannak.

Az iszlám vallás franciaországi ernyőszervezetének, a CFCM-nek elnöke szerint képtelenség a vallási szertartásokat szűk körben megrendezni a mecsetekben. „Hiába vezeti be a miniszterelnök a 10 vagy 15 fős korlátot, az nem jelenti azt, hogy a nagy vallási szertartások újraindulhatnak” – mondta Mohammed Moussaoui. „Ezek kis találkozók lennének, de nem vallási szertartások” – tette hozzá. A CFCM és a párizsi nagymecset az államtanács döntésének ellenére is ellenzi, hogy országszerte megtartsák a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnepet május 23-án vagy 24-én. „A még nagyon bizonytalan egészségügyi helyzetre való tekintettel irreális lenne gyülekezetekben gondolkodni az al-fitr imára” – hívták fel a figyelmet a muszlim vezetők, emlékeztetve arra, hogy az államtanácsi döntés nem jelenti a vallási szertatások újraindulását és a mecsetek megnyitását.

Haim Korsia francia főrabbi szerint „veszélyes lenne” egyelőre megnyitni a zsinagógákat. „Semmi nem változik. Nem fogunk a zsinagógákba rohanni. Továbbra is az élet védelme a legfontosabb, csak akkor fogunk elemezgetni, ha már biztonságos az egészségügyi helyzet. És ehhez még meg kell várni a karantén feloldásának következményeit” – hangsúlyozta a főrabbi.

„Mi azt szeretnénk, ha a döntés a politika kezében maradna, miután nagyok az egészségügyi kockázatok” – mondta Francois Clavairoly, a franciaországi protestáns szövetség részéről. Az evangélikusok pedig azt kérték a hívektől, hogy minden hatósági ajánlást tartsanak tiszteletben.

Franciaország a járvány egyik fő európai gócpontja, több mint 28 ezren vesztették életüket, még jelenleg is csaknem 2 ezren vannak lélegezetőgépen, de a súlyos betegek száma az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken. Aznap 7148-an szorultak lélegeztetőgépre.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »