Franciaországban életbe lépett az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség

Franciaországban életbe lépett az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség

Franciaországban hétfőn életbe lépett a koronavírus elleni oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség. A dokumentumot minden ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen be kell mutatniuk a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.

Az oltottsági igazolás, amely legalább három adaggal érvényes, a vírussal szembeni védettséget igazoló, augusztus óta használt dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel.

A legfőbb különbség, hogy a jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, minden 16 éven felülinek igazolnia kell a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon, hogy hány oltással rendelkezik.

Egy oltás esetén az igazolás mellé egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatni. Azokra az oltatlanokra is ez vonatkozik, akik az elmúlt hónapokban átestek a betegségen. Két oltás esetén annak kell negatív tesztet bemutatnia, aki már jogosult a harmadik oltásra, de azt még nem vette fel.

Hírdetés

Az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 57 százaléka (32,2 millióan) pedig a harmadik adagot is megkapta.

Az oltottsági igazolással visszatérhet az élet a normál kerékvágásba. Tavaly nyáron a védettségi igazolásnak köszönhetően győztük le a járványhullámot és maradhattak nyitva az üzletek”

– mondta az Europe1 rádióban Jean-Baptiste Lemoyne, a kormány turisztikáért felelős tagja. A kormány február elejétől tervezi a korlátozások fokozatos feloldását.

Egy felmérés szerint a franciák 62 százaléka támogatja az oltottsági igazolás bevezetését, de 71 százalékuk azt szeretné, ha az automatikusan megszűnne a járványhelyzet javulásával. A törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát. Jean Castex miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy amennyiben a körülmények megengedik, elképzelhető a határidő előrehozása, de ennek feltételeit nem pontosította.

Miközben a napi esetszám már csökken, de még nagyon magas (vasárnap 301 ezer új fertőzöttet jelentettek), és a kórházban ápoltak száma még növekedőben van, az intenzív osztályon ápoltak száma tíz napja folyamatosan csökken. A kórházakban január végén várható a tetőzés: az ápoltak száma jelenleg 28 500, az intenzív osztályokon 3750-en vannak, ami feleannyi, mint az előző járványhullámok tetőzésekor. A járvány szövődményeiben 128 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »