Franciaországban egy hét alatt többet teszteltek, mint nálunk közel két év alatt

Franciaországban egy hét alatt a lakosság 15 százaléka, csaknem 10 millióan vettek részt koronavírus-szűrésen, s a kormány tovább kívánja erősíteni a tesztelési politikáját – jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban. Elmondta azt is, hogy a védettségi igazolást felváltó oltási igazolás bevezetése néhány napot késhet az elhúzódó parlamenti vita miatt.

„Csaknem 10 millióan tesztelték magukat ezen a héten, és a sorok egyre hosszabbak. Meg fogjuk sokszorozni a tesztközpontokat”

– mondta a kormányszóvivő.

„Az oltóközpontok közelében fogjuk megnyitni a tesztközpontokat annak érdekében, hogy amikor holtidő van az oltásokban, a helyszínen lévő egészségügyi dolgozók tesztelni tudjanak” – tette hozzá.

Hírdetés

„A gyógyszertárak is létrehozhatják saját tesztközpontjaikat. Lehetőséget teremtünk arra, hogy időszakosan egészségügyi dolgozókat vegyenek fel, akik ezeken a szűrőhelyeken fognak dolgozni annak érdekében, hogy a gyógyszertárakban még több szűrést lehessen végezni” – hangsúlyozta Gabriel Attal. A kormány rendeletben bővíti ki azok körét, akik ezentúl végezhetnek tesztelést.

Az öntesztelések számát is növelni kívánja a kormány, ennek érdekében a gyógyszertárakba jelenleg raktáron lévő 6 millió teszten felül további 10 milliót szállítanak a jövő héten.

A kormányszóvivő elismerte, hogy a jelenlegi tömeges ingyenes tesztelés nagyon költséges, és nem könnyű megszervezni.

Talán ennek is köszönhető, hogy Magyarországon a hivatalos adatok szerint mai napig 9 285 125 mintavétel történt összesen, ráadásul ennek is jelentős részét az emberek maguk fizették, akár 10-15-20 ezer forintos áron.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »