Franciaország: több ezer potenciális terrorista

Több ezer ember állhat kapcsolatban iszlamista szervezetekkel jelenleg Franciaországban, mondta Manuel Valls miniszterelnök. A kormány fokozta a terroristagyanús állampolgárok felkutatását és szigorítja a fogva tartásuk körülményeit is.

Franciaország példa nélküli terrorfenyegetettséggel néz szembe, közölte tegnap a francia miniszterelnök. Manuel Valls elmondta: „Megközelítőleg 15 ezer embert tartunk számon azért, mert a radikalizálódás útjára lépett.”

A hatóságok korábban közölték, hogy a titkosszolgálatok megközelítőleg tízezer olyan emberről tudnak, akik iszlamista körökhöz tartoznak vagy azokkal kapcsolatot tartanak fent. „Hétszáz francia vagy francia lakhellyel rendelkező dzsihadista harcol jelenleg Irakban és Szíriában” – emlékeztetett a miniszterelnök. „Köztük 275 nő és több tucat fiatalkorú is található” – tette hozzá. Az iraki és szíriai harcokban a kormányfő tájékoztatása szerint eddig 196 francia dzsihadista vesztette életét az iszlamisták oldalán.

A francia vezetés a hétvégén arról is beszámolt, hogy szigorítják a szélsőségesek fogva tartásának körülményeit. Egy héttel ezelőtt ugyanis a Párizshoz közeli Osny fegyházában egy iszlamista elítélt megtámadott és késsel megsebesített két börtönőrt. Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter egy vasárnapi interjúban arról beszélt, hogy a 188 francia börtönben 1400 radikálisnak tekintett embert tartanak fogva. Közülük 325-öt terrorizmussal kapcsolatban gyanúsítottak meg, nyolcvan százalékuk még ítéletre vár. Ezen felül jelenleg mintegy 300 olyan embert tartanak fogva, akik közvetlen kapcsolatban állnak terrorhálózatokkal.

Év eleje óta négy fegyházban különítettek el öt egységet kísérleti jelleggel radikalizmus miatt elítéltek átnevelésére, a programban önkéntes jelleggel 89-en vesznek részt. A szigorítás értelmében az öt kísérleti egységben az elítéltek ezentúl rendszeresen zárkát cserélnek, amelyeket sűrűbben fognak átkutatni. Korlátozzák a foglyok vásárlási lehetőségeit és szigorítják a külső sajtótermékekhez való hozzáférésüket is. Ezeket az intézkedéseket már a héten életbe lépteti a miniszter. A radikálisok fogva tartását egyébként Nicolas Sarkozy volt francia elnök is bírálta, aki különbíróságokat hozna létre a szélsőségesek ügyeinek tárgyalására, és másoktól elkülönítve tartaná fogva őket. „Nem szabad lőporos hordókat létrehozni. Az igazi kihívást a rövid vagy középtávú büntetésüket letöltöttek szabadulására való felkészülés jelenti” – hangsúlyozta erre reagálva az igazságügyi miniszter.

De nemcsak a börtönökben, az utcákon is komoly erőkkel nyomoz a rendőrség. Szombat este őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Párizsban, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akart végrehajtani. „Azért vettük őrizetbe, hogy kihallgassuk egy lehetséges támadásról, válaszul a Franciaország megtámadására Szíriában elhangzott felhívásokra” – mondta a rendőrségi forrás. Egy héttel ezelőtt egy Szíriából irányított női terrorkommandó akart pokolgépes merényletet végrehajtani egy gázpalackokkal teli gépkocsival, amelyet Párizsban találtak meg a hatóságiak. A meghiúsított merénylettel összefüggésben jelenleg öten vannak őrizetben, közülük egy 29 éves nő ellen szombaton eljárás indult, miután megtalálták az ujjlenyomatait a járművön.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »