Franciaország nem írja alá a TTIP egyezményét

Matthias Fekl francia külkereskedelmi államtitkár ma kijelentette; Franciaország az Egyesült Államok hozzáállása miatt nem fogja aláírni a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség egyezményét A politikus szerint a tárgyalások felfüggesztése az egyetlen elfogadható opció, annak okán, hogy az Amerikai Egyesült Államok számos olyan elgondolásból nem hajlandó engedni, ami Európa számára elfogadhatatlan .

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Fekl az Europa 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, jelenleg egyetlen elfogadható alternatíva a tárgyalások felfüggesztése. Úgy fogalmazott; az Egyesült Államok nem volt hajlandó figyelembe venni az európai fél által tett javaslatokat, és ezt az egyezményt jelenlegi formájában Franciaországra nem lehet ráerőltetni. Fekl hozzátette, hogy a tárgyalások az amerikai fél hozzáállása miatt egyébként is holtpontra jutottak.

A politikus kijelentését megelőzően a Greenpeace nyilvánosságra hozott egy 248 oldalas dokumentumot, ami a titkosított TTIP egyezményének mintegy kétharmada, és alátámasztja, hogy a TTIP keretein belül a vállalatok vezető szerepet töltenének be az államokhoz képest – emellett teljes egészében felszámolásra kerülne az európai fogyasztóvédelem, valamint a környezetvédelmi megfontolásból hozott piackorlátozó intézkedések többsége.

Hétfőn Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa azt mondta, az Európai Unió nem fogja a TTIP részeként korlátozni a fogyasztóvédelmet. Az USA kereskedelmi képviselője, Michael Froman pedig hétfőn azzal érvelt, hogy a kiszivárogtatott dokumentumokat helytelenül értelmezték. A Fehér Ház később bejelentette, szerintük a kiszivárogtatás nem fogja megakadályozni, hogy az egyezményt még év vége előtt megkössék.

hídfő.ru


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »