Franciaország a túszejtő által meggyilkolt csendőrtiszt előtt tiszteleg

Franciaország a túszejtő által meggyilkolt csendőrtiszt előtt tiszteleg

PÁRIZS. Lerótta tiszteletét szerdán Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten a dél-franciaországi szupermarketben egy iszlamista túszejtő által meggyilkolt francia csendőrtiszt előtt.

Az egy hete még ismeretlen 44 éves Arnaud Beltrame francia hős lett, halála után ezredessé léptették elő és a Becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki, miután a támadóval maradt az utolsó túsz elengedéséért cserében. A radikalizálódott kisstílű bűnöző, Radouane Lakdim vele is végzett.    

A tiszteletadás egyperces néma főhajtással kezdődött Franciaország minden csendőrlaktanyájában, mielőtt Arnauld Beltrame nemzeti zászlóval borított koporsója motoros rendőrök kíséretében az Invalidusok palotája, az egykori katonai kórház udvarára érkezett. Itt Macron 1200 meghívott – közöttük az áldozatok hozzátartozói, a támadáskor jelen voltak, volt államfők, az érintett települések vezetői és számos katona – előtt beszédet intézett a nemzethez. Az Invalidusok dómja, ahol Napóleon sírja található, a nemzeti tiszteletadás helyévé vált, itt vettek búcsút júliusban Simone Weil egykori deportálttól és minisztertől is.    

"Elfogadni a halált azért, hogy az ártatlan élhessen: ez a katona létének lényege" – mondta az államfő. "Mások, még a bátrak is csak legyintettek vagy haboztak volna" – tette hozzá. Beltrame ezredes "szembeszállt az iszlamista agresszióval, a gyűlölettel, a gyilkos őrülettel, és felébresztette az ország szívében az ellenállás francia szellemét" – hangsúlyozta Macron, felszólítva "minden állampolgárt", hogy "megújult éberséggel és hazafiassággal" szálljon szembe" az illegális iszlamizmussal.     

Hírdetés

"Ami ellen harcolunk, az a közösségi média révén terjedő, a látókörünk alól kibúvó, földalatti iszlám fundamentalizmus, amely foglyul ejti a gyenge és instabil lelkeket, naponta ront meg és nevel át embereket országunkban" – tette hozzá.     

Beszéde után Emmanuel Macron a legmagasabb francia kitüntetést, a Becsületrendet adományozta Arnauld Beltrame-nak. Arnault Beltrame-ot csütörtökön a dél-franciaországi Ferrals-ban helyezik végső nyugalomra, ahol a feleségével élt. A másik három áldozat temetése szintén csütörtökön lesz.    

Halála óta Arnaud Beltrame a sajtó és a politikusok számára a "kötelességtudat", "a bátorság" és a "hősiesség" jelképe, egyes települések már utcát vagy közintézményt is neveztek el róla.    

Radouane Lakdim péntek délelőtt carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán -, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 44 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette. Lakdim egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. A merénylőt a francia csendőrök lelőtték, amikor megrohamozták a szupermarketet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »