Francia tinik ezrei az Iszlám Állam szolgálatában

Egyre aggasztóbb méreteket ölt azoknak a francia tinédzsereknek a száma, akik hűségesküt tettek az Iszlám Államnak. Az európai és francia célpontokat ért terrortámadások csak tovább mélyítették a tinik radikalizációját. A hatóságok szerint a beszervezések legtöbbje mögött az a Rachid Kassim francia dzsihadista áll, aki titkosított üzenetekben buzdít terrortámadásokra francia célpontok ellen.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. Kassim a dzsihadisták legfontosabb titkos kommunikációs csatornáját, a Telegram üzenetküldő alkalmazását használja, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több száz fős zárt csoportjának juttassa el gyilkos gondolatait.

A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. Neve több merénylethez is köthető, így Kasim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.
A francia rendőrség alig pár hét alatt már több olyan fiatalt vett őrizetbe, akik a feltételezések szerint Kasim útmutatásait követve készültek terrortámadásra.

A hétvégén újabb letartóztatásokra került sor. A két tinilány, 17 és 19 éves, kapcsolatban álltak Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már korábban is felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.

A Le Monde birtokába került dokumentumok szerint a francia hatóságok mintegy kétezer francia tizenévest tartanak nyilván, akiket az Iszlám Államnak sikerült megfertőznie az elmúlt kilenc hónapban. A növekedés több mint kétszeres volt egy év leforgása alatt, így elmondható, hogy párizsi terrortámadások óta nem hogy csökkent, de jelentősen nőtt a dzsihadista eszmék támogatottsága. A londoni székhelyű Huck magazin szerint Franciaországban a dzsihadistákhoz csatlakozók majdnem fele 12 és 17 év közötti lány, de egyes szakértők szerint az újonnan csatlakozók között már több a nő, mint a férfi.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »