Francia-orosz diplomáciai kardcsörte

Francia-orosz diplomáciai kardcsörte

Vlagyimir Putyin elnök felszólította az orosz biztonsági tanács tagjait, hogy a franciaországi tapasztalatokból vonják le azokat a biztonság szempontjából fontos tanulságokat, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséhez – közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

 

A Franciaországban zajló Európa-bajnokság eddigi legnagyobb konfliktusa az orosz és az angol szurkolók marseille-i összecsapása volt a két ország válogatottjának marseille-i mérkőzése előtt és alatt.

 

Moszkvában kedden behívatták a külügyminisztériumba Jean-Maurice Ripert-t, Franciaország nagykövetét a Marseille-ből Lille-be tartó orosz szurkolói busz feltartóztatása miatt. A misszióvezető figyelemét felhívták arra, hogy az orosz állampolgárokkal szemben diszkriminatív módon és válogatás nélkül léptek fel.

 

Közölték vele, hogy az oroszellenes hangulat szítása az orosz válogatottnak az Eb-n való részvételével kapcsolatban negatív hatással lehet a kétoldalú viszonyra.

 

Egy egész busznyi orosz szurkolót vettek őrizetbe

 

A diplomáciai feszültség oka az, hogy francia kommandósok Cannes egyik elővárosában kedden feltartóztattak egy, az orosz-szlovák mérkőzésre tartó buszt, amelyen az Összoroszországi Szurkolói Egyesület tagjai és más személyek utaztak. A járművön tartózkodó mind a 43 embert őrizetbe vették a marseille-i összecsapások miatt. Közülük 11-et sajtójelentések szerint szerdán elengedtek.

 

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra hívta fel a francia hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet az orosz szurkolókat sértegető provokátorok tettei fölött. Kifogásolta, hogy a francia hatóságok nem tartották magukat a bécsi megállapodásból fakadó kötelezettségükhöz, és a busz feltartóztatásáról, az utasok igazoltatásáról és leszállításáról nem értesítették sem a párizsi orosz nagykövetséget, sem a marseille-i főkonzulátust. Mint mondta, az orosz diplomaták a közösségi médiából értesültek a történtekről.

 

A külügyminiszter ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a mérkőzésre tiltott pirotechnikai eszközökkel érkező egyes orosz szurkolók magatartását is.

 

 

 

 

MTI

Nyitókép:Youtube.com

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »