Francia hadihajók állítanák meg a bevándorlókat

Francia hadihajók állítanák meg a bevándorlókat

Franciaország kész segíteni a líbiai egységkormányt az ország partjainál a tengeri biztonság megteremtésében – mondta kedden Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

“Már csak az kell, hogy (Fájez esz-Szarrádzs líbiai) miniszterelnök megmondja, milyen biztonsági intézkedéseket tervez, és milyen kérésekkel kíván a nemzetközi közösséghez fordulni Líbia tengeri biztonságának megteremtéséhez” – fogalmazott a tárcavezető az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.

“Mi készen állunk” – hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian utalva arra a segítéségre, amelyet Franciaország nyújtana a Sophia elnevezésű uniós katonai művelet kiterjesztésében az embercsempészek hajóinak feltartóztatására Líbia partjainál.

Roham jöhet

Az európai országok attól tartanak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet líbiai előrenyomulásával újabb migránsáradat indulhat meg a Földközi-tengeren Olaszország partjai felé.

Az uniós haditengerészeti misszió mandátumának a líbiai felségvizekre történő kiterjesztéséről április 18-án egyeztettek az EU-tagországok védelmi és külügyminiszterei. A hadműveletet elsősorban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország szorgalmazta a találkozón.

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed elnevezésű uniós művelet első, felderítési szakaszának megkezdését 2015. július 2-án jelentették be Brüsszelben. Az EU-tagországok tavaly októberben arról döntöttek, hogy a második szakasza október 7-én kezdődik a katonai műveletnek, amelyet Sophiára neveztek át. Az uniós államok mintegy hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség.

Jean-Marc Ayrault külügyminiszter április elején azt viszont kizárta, hogy Franciaország légicsapásokat kezdene vagy pedig szárazföldi erőket küldene Líbiába.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »