Francia EP-képviselő: Magyarország nem sérti meg a jogállamiság elveit

Hamis az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) jelentéstervezete, Magyarország ugyanis nem sérti meg a jogállamiság elveit, az európai értékek nincsenek rendszerszintű veszélyben – jelentette ki Jean-Paul Garraud, a Nemzeti Tömörülés (FN) európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Jean-Paul Garraud aláhúzta, az EP Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakciója a leghatározottabban elítéli a LIBE-szakbizottság jelentéstervezetében foglaltakat,

Közölte, az Európai Parlament jövő heti, Strasbourgban tervezett plenáris ülésén az ID-frakció egy Magyarország mellett kiálló, alternatív javaslatot terjeszt elő.

A frakció állásfoglalási indítványában szembeszáll azzal az ideológiával, mely – mint mondta – ürügyet keres annak a hamis állításnak az igazolására, hogy az európai értékek rendszerszintű veszélyben vannak Magyarországon. Az ID-frakció indítványa alternatívát vázol fel a jogállamiság ideológiai alapon, saját elképzelések szerint meghatározott definíciójával szemben – mondta.

A francia EP-képviselő közölte,

Hírdetés

Az ilyen intézkedések elfogadása egy tudatosan megrendezett folyamat részét képezik, amelyek célja egyebek mellett a Magyarországnak járó uniós források visszatartása – mondta.

„Botrány, hogy Magyarország nem kapja meg neki járó uniós pénzeket. Botrány, ugyanis Magyarország nem sérti meg a jogállamiság elveit” – fogalmazott. Le kell szögezni: minden egyes uniós tagország önálló, az Európai Uniónak pedig nem szabad aggodalmaskodnia a tagállami hatásköret illetően – húzta alá.

Jean-Paul Garraud hangsúlyozta, küzdeni kell a Magyarország ellen ideológiai alapon indított hadjárattal szemben, az országot ugyanis igazságtalanul, és minden alapot nélkülözően vádolják. A kiállás Magyarország mellett azért is fontos, mert minden tagország így járhat, ha nem kívánja elfogadni a hatalmi fölényből táplálkozó látásmódot – tette hozzá.

Az Európai Parlament LIBE-bizottsága július közepén fogadta el a jelentéstervezetet, amely szerint fennáll a veszélye, hogy Magyarország súlyosan és rendszerszerűen megsérti az Európai Unió alapját képező európai értékeket. A Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő által jegyzett dokumentumról az Európai Parlament képviselői a jövő heti plenáris ülésükön vitáznak és szavaznak.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »