Francia elnökválasztás: nagy előnnyel vezet Le Pen

A radikális Nemzeti Front vezetője egyike a legesélyesebb jelölteknek a 2017-es francia elnökválasztáson. 

 

A felmérések már hosszú ideje egyértelműen jelzik, hogy Marine Le Pen a legesélyesebb jelöltek közé tartozik. Az Ipsos legújabb felméréséből kiderült, hogy a jobboldal Nicolas Sarkozyt indítaná jelöltként, az elnökválasztáson legyőzné, derült ki az Independent cikkéből.

 

 

2017. április  17-én a választás első fordulójában az eddigi eredmények alapján 29 százalékot szeretne, Sarkozy pedig 8 százalékkal kevesebbet.

 

France, Ipsos poll:

Le Pen (FN-ENF): 29%
Sarkozy (LR-EPP): 21%
Mélenchon (FG-LEFT) 14%
Valls (PS-S&D): 14%… https://t.co/ZCFxaXtq2z

— Europe Elects (@EuropeElects) 20. novembra 2016

 

Harmadikként 14 százalékkal  Jean-Luc Mélenchon baloldali jelölt végezne, megosztva helyezését Manuel Valls jelenlegi francia miniszterelnökkel.

 

Igaz, ez csak egy az öt forgatókönyv közül, amelyet az Ipsos készített. Ma zajlik  a Köztársaságiak elnökjelölt-állító választása, ahol vasárnap délig több mint egymillió választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát.Az utolsó felmérések szerint szoros eredmény várható a három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő, és két volt miniszterelnök, Alain Juppé és Francois Fillon között.

 

A több mint 10 ezer választási körzet 67 százalékában 1 millió 138 ezren voksoltak a délelőtti órákban, ami magas részvételt jelez előre. A legtöbb helyen legalább egy órát kell várakozni a szavazni szándékozóknak, akik türelmesen álltak kígyózó sorokban.

 

France, Ipsos poll: #sondage#Presidentielle2017#PrimaireLeDebat#PrimaireDroitepic.twitter.com/IGDBhhaGvS

— Europe Elects (@EuropeElects) 20. novembra 2016

 

Más forgatókönyvek szerint Le Pen 7 százalékkal végezne Sarkozy előtt. Az Ipsos felmérése alapján azonban Juppé a legesélyesebb arra, hogy legyőzze a radikális jelöltet, az első forduló eredményeit tükröző adatok alapján az első fordulóban három lehetséges forgatókönyv szerint is 30 százalék felett végezne.

 

 

Le Pen-t a  legrosszabb forgatókönyvek is második helyre rangsorolják. A választások második fordulóját jövő év május 17-én tartják.

 

A 2012-es francia elnökválasztást François Hollande nyerte meg, a szavazatok 28,63 százalékának megszerzésével. A második körben Sarkozyt verte meg, a szavazatok 51,64 százalékával. Le Pen 2012-ben harmadikként végzett, a szavazatok 17,9 százalékának megszerzésével.

 

 

hnonline.sk , 24.hu
kép: telegraph.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »