Főügyész: pokoli hajszát indítok, ha Kuciakot hivatása miatt ölték meg

Főügyész: pokoli hajszát indítok, ha Kuciakot hivatása miatt ölték meg

POZSONY. Ha bebizonyosodik, hogy Ján Kuciak oknyomozó riporteri hivatása miatt gyilkolták meg, akkor Jaromír Čižnár pokoli hajszát indít – ígérte rendkívüli sajtótájékoztatón, megjegyezve, hogy amennyiben a gyilkosság indítéka az újságíró hivatása volt, akkor Szlovákia esetében nem beszélhetünk jogállamról és demokratikus országról.

Jaromír Čižnár legfőbb ügyész egyben figyelmeztette az újságírókat, hogy ha csak halvány jelét is érzik annak, hogy munkájuk miatt fenyegetésnek vannak kitéve, akkor a főügyészség ajtaja nyitva áll előttük. „Szlovákiában vagyunk, ahol mindaddig, amíg én itt vagyok, ilyesmi nem történhet meg" – mondta. Szavai szerint jelenleg egy újságírónő ügye körül vizsgálódnak, aki családi házában egy megfélemlítéstől „bűzlő” üzenetre bukkant.

Čižnár szerint ezzel a gyilkossággal 30 éves pályafutása során nem látott esettel találta magát szemben. „Maximális és extrém erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy minél előbb jegyzőkönyvbe kerüljenek a bizonyítékok, amelyek ezt az esetet világossá teszik. Több forgatókönyv is felállításra került, amelyek közül egyesek valószínűsíthetőbbek, míg mások kevésbé valószínűek, de nem szólhatok róluk" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a gyilkosságra vélhetően még 2018. február 22-én, csütörtökön este került sor, ezért az elkövetők felkutatása komolyabb nehézségeket okoz majd. Ugyanakkor segítségükre lehetne, hogy Kuciak éppen milyen ügyön dolgozott, illetve hogy miről készült írni. „Ott lehetnek azzal kapcsolatos információk, hogy kinek lehetett érdeke az újságíró elhallgattatása" – mondta a legfőbb ügyész.

Čižnár sajnálja, hogy egyes politikusok számára már most világos, hogy mi volt az indíték. „Mi ezt nem látjuk világosan. Nem vagyok boldog, amikor azt látom, hogy ezzel visszaélnek, és meg nem erősített dolgokat kiabálnak" – mondta.

A főügyészség büntetőjogi osztályának helyettese, Peter Šufliarsky szerint a gyilkosság összefüggésben állhat az újságírói integritással és függetlenséggel. „Rossz lenne, ha mindez bizonyos rendszerességgel fordulna elő" – vélekedett.

Egyúttal megerősítette, hogy a főügyészség felülvizsgálja a bűnüldöző hatóságok eljárását, amelyek Marián Kočner vállalkozó Ján Kuciak felé irányuló állítólagos fenyegetéseit kihágásként könyvelték el. Čižnár ugyanakkor elutasította, hogy Kočnert összefüggésbe hozzák ezzel a gyilkossággal. Ezt a feltevést badarságnak nevezte. Szavai szerint két különböző dologról van szó, miközben az egyiknek vége szakadt, míg most a hatóságok fellépése kerül felülvizsgálatra, amelynek eredményei egy héten belül várhatóak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »