Fórum a lelkipásztori elhívásról

Nyári konferenciánk az egyike a legőszintébb lelkészfórumoknak, ahol a lelkipásztorok megoszthatják egymással jó és rossz tapasztalataikat, észrevételeiket, meglátásaikat – fogalmazott Szőnyi Tamás lelkipásztor, a Magyar Református Lelkészegyesület elnöke. Az idei rendezvény előadásai a lelkipásztori hivatás évéhez kapcsolódtak. A július 31. és augusztus 3. között Sárospatakon megtartott eseményt a Magyaroroszági Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa támogatta.

Szőnyi Tamás esperes korábban a Reformátusok Lapjának azt nyilatkozta, hogy a konferenciára mindig olyan témákat választanak, amelyek a lelkipásztoroknál a közérdeklődés középpontjában állnak. Korábbi rendezvények témája volt például a „pataki exodus”, a „párizsi vérnász” 450. évfordulóján a hitvallók hazai leszármazottaira emlékeztek, de megvitatták az eredettudatunk változásait és az alternatív történelemszemlélet kérdését, valamint foglalkoztak a lelkészképzéssel is.

Lelkészegyesület találkozója 2023. 1. (f.Borsod-Gömöri Református Egyházmegye)

Fotó: Magyar Református Lelkészegyesület

Az idei konferencia nyitóáhítatát a sárospataki templomban tartották, igét hirdetett Pásztor Dániel tiszáninneni püspök. Az esemény megnyitóján Szőnyi Tamás, a Magyar Református Lelkészegyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Kis Klára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense tartott előadást Fókusz és profil címmel. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) egyetemi tanára a Papi szolgálat az Ószövetségben témában osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Kustár György, a SRTA docense Lelkipásztori szolgálat az Újszövetségben címmel, majd Dienes Dénes egyháztörténész, az SRTA egyetemi tanára Lelkipásztori tisztség az egyháztörténelemben címmel tartott előadást. A résztvevők eszmét cseréltek az egyházi élet aktuális kérdéseiről is.

Lelkészegyesület találkozója 2023. 2. (f.Borsod-Gömöri Református Egyházmegye)

Fotó: Magyar Református Lelkészegyesület

A találkozó zárónapján választmányi gyűlést tartottak, megfogalmazták a konferencia zárónyilatkozatát. A dokumentum a köszönetnyilvánítás mellett rögzíti a Magyar Református Lelkészegyesület jövőbeni céljait, egyebek között azt, hogy a lelkipásztori hivatás évén túl is szükséges lenne a lelkipásztori elhívást az általános és középiskolákban, valamint a konfirmációi előkészítés során a fókuszba állítani.

A Magyar Református Lelkészegyesület az 1907-ben alapított, majd 1949-ben kényszer hatására megszűnt Országos Református Lelkészegyesület jogutódja, 1989-ben alapították újra Debrecenben. Összefogja a Kárpát-medencében és a világban szolgáló magyar lelkipásztorokat, közös érdekek mentén igyekszik egyesíteni erőiket, az egyház javát és Isten dicsőségét szolgálni. A nyári találkozók helyszínéül mindig református iskolavárosokat választott az egyesület. Volt már rendezvény többek között Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Pécsett, Pápán, a horvátországi Eszéken, a délvidéki Bácsfeketehegyen, Erdélyben, Kolozsváron, a felvidéki Kassán és Deregnyőn, tavaly és idén Sárospatakon.