Forrong Európa – Több száz embert előállítottak, rengeteg rendőr és sztrájkoló megsebesült a munkajogi tüntetéseken

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint Franciaországban a munkajogi tüntetéseket követő zavargásokon 214 embert állítottak elő és 78 rendőr megsebesült, többen súlyosan. A belügyminiszter azt mondta, elítéli a szélsőséges baloldali rendbontók jelenlétét, akiket kizárólag az állam és a köztársaság értékei iránti gyűlölet motivál.

Magyar Menedék - Sitchin

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások könnyítése. A tiltakozások miatt a kormány lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról.

Két hónapon belül a diákok nyolcadik, a szakszervezetek negyedik alkalommal hívták tüntetni a munkavállalókat a törvénytervezet ellen. A szervezők szerint 500 ezren, a rendőrök szerint 170 ezren voltak a felvonulásokon, ahol a tüntetők közé keveredtek a rendbontó csoportok.

Az ellenzéki jobboldalon több képviselő a tüntetések betiltását kérte a kormánytól. A belügyminiszter szerint a rendkívüli állapotot (amely a terrorfenyegetettség miatt a novemberi párizsi merényletek óta van érvényben) nem szabad politikai célokra felhasználni – írja az MTI.

A munka ünnepén, május 1-jén újabb megmozdulást szerveznek a szakszervezetek, akárcsak május 3-án, amikor a tervezetről megkezdődik a parlamenti vita.

Egy friss felmérés szerint a franciák 78 százaléka úgy érzi, hogy a munkapiaci reformmal szociális robbanás fenyeget az országban.

Országszerte 214 előállítás történt. A két hónapja kezdődött tüntetéseken pedig eddig összesen 961. Közülük több mint 100 ember még mindig őrizetben van. Az incidensekben a 78 rendőrön kívül több tüntető is megsérült.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »