Forrong a munka világa

Forrong a munka világa

Sztrájkbizottság alakult a Tesco áruházláncnál és a győri Audiban. A Tanítanék Mozgalom jövő héten szerdán demonstrál, hozzájuk csatlakoznának a diákok és az Oktatási Hálózat egyetemistái, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig áprilisban sztrájkol. Elmarad viszont a Volán-szakszervezetek húsvét hétfőtől meghirdetett ötnapos sztrájkja.

Március 15-én, a Kossuth téren tüntető Tanítanék Mozgalom szerdán éjfélig adott határidőt a kormánynak, hogy elfogadja a civilek 12 pontját. „Amennyiben a kormány képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök és amennyiben a magyar állam képviseletében Áder János köztársasági elnök 2016. március 23-ig, azaz 8 napon belül nem kérnek bocsánatot az elmúlt 6 esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől, azoktól, akik Magyarország jövőjéért vagy a saját jogaikért szólaltak fel, akkor 2016. március 30-ra egyórás, országos munkabeszüntetésre szólítjuk a 70 támogató szervezetet” – mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Nem kaptak választ az ultimátumra, ezért jövő héten szerdán, reggel 8 és 9 óra között az iskolák előtt demonstrálnak majd. A kormány is lépett: jövő héten péntekre országos konferenciára hívta az iskolaigazgatókat. „Bízom benne, hogy akik a legjobban érintettek és egyébként kulcsszereplők ebben az ügyben, az intézményvezetők, az iskolaigazgatók kapnak egy olyan fórumot, ahol megvitathatjuk ezeket az ügyeket, elmondhatjuk, hogy mi az, amit még tervezünk, és ők aztán majd a saját iskolájukban is be tudnak erről számolni. Szeretném, hogy ha ezt a nagy értekezletet, országos fórumot követnék regionálisak, tehát mindenkihez, akit érdekel, valóban eljussanak az információk, a szándékok, és világos legyen, hogy valóban ezt a dolgot komolyan vesszük” – fogalmazott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a közoktatás problémáit ez sem oldja meg, ezért áprilisban sztrájkot szerveznek. „Már a megközelítésben is probléma van, merthogy nem az iskolaigazgatók a közoktatás legfontosabb szereplői, hanem a gyerekek. A PDSZ és az úgynevezett tanárlázadás pont az ő érdekükben tevékenykedik, ezt nem tartjuk az egyeztetés megfelelő formájának” – nyilatkozta Mendrey László elnök.

A sikertelen bértárgyalások miatt sztrájkbizottság alakult a Tesco áruházláncnál is. A szakszervezet valamennyi áruházi dolgozónak 15 százalékos, az online részlegnél 20 százalékos béremelést követel, számításaik szerint mindez 5 milliárd forintba kerülne. „Az online területen kérnek a munkavállalók egyszer egy 20 százalékos béremelést, illetve az év második felében még egy plusz 15 százalékos béremelést, illetve megfelelő munkaruházatot biztosítson a munkáltató, mert a legnagyobb probléma ebben a vonatkozásban az, hogy az áruösszeszedőknek, az úgynevezett clerkeknek nincs megfelelő cipőjük, elhasználódik másfél-két hónapon belül” – szögezte le Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

A bérek miatt az Audinál és még három másik magyarországi autógyártónál is sztrájkközeli hangulat van – tudta meg a Népszabadság. „Ma valamiért az országban van egy általános elégedetlenség, hogy miközben úgy tűnik, például a kormányzati kommunikációból, hogy elég szépen haladnak a dolgok gazdaságilag, társadalmilag, ezt az utca embere, a munkavállaló, a hétköznapi ember nem érzi vagy nem így érzi. Ennek is van egy olyan hatása, ami aztán más telepeken vezetődik le, tehát szintén alacsonyabbra kerül a gyulladáspont. És így mindent összeadva sokkal könnyebben kerülünk olyan helyzetbe, mint amit most látunk az Audinál, ahol két-három-négy napokat dolgoznak hetente, mert jelenleg nincs annyi munka, annyi termelés a győri Audi-gyárban, és ennek ellenére, egy ilyen körülmény mellett is 15 ezer forint béremelésért sztrájkolnak a dolgozók” – jelentette ki László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Elmarad viszont a március 28-tól meghirdetett ötnapos Volán-sztrájk. A szakszervezet a munkáltatótól most olyan bérajánlatot kapott, amiről a jövő héten tárgyalnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »