Forró-Berényi-Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a szlovákiai magyar közösségtől

Forró-Berényi-Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a szlovákiai magyar közösségtől

Forró Krisztián MKP-elnök elmondta, hogy a kormánynak a jelenlegi helyzetben az emberi életek megmentésével kellene foglalkoznia, nem a kormány átszervezésével, politikai pozíciók újraosztásával. Forró tűrhetetlennek nevezte, hogy a külügyminisztérium második embere, a külügyi államtitkár biztonsági kockázatnak nevezze  a magyar közösséget.

Gyimesi György leszögezte, hogy Szijjártó Péter és az ő találkozója miatti politikai támadás illetve a kettős állampolgárság kérdésének kiélezése nem a magyar közösség ellen irányult, hanem elsősorban Matovič kormányfő és az OĽANO ellen. Mint mondta, a külügyminiszter, hogy elterelje a figyelmet arról a hibáról, hogy kritizálta a kormányfő az orosz vakcina megvásárlása miatt, előhúzta a magyarkártyát. Elutasította a vádakat, miszerint Ivan Korčok tudta nélkül találkozott volna Szijjártóval.

Hírdetés

Berényi József a kettős állampolgárság ellehetetlenítésének kérdéséről beszélt. Mint mondta, az elmúlt tíz évben a szlovák állampolgársági törvény módosítására tett lépések egyike sem volt sikeres, beleértve az alkotmánybírósági beadványt is. Hangsúlyozta, a kormányprogram tartalma miatt ebben a választási ciklusban ez a kérdése aligha fog megvalósulni. Mindezek ellenére továbbra is beadványokon fog dolgozni az MKP-t, és támogatni fog minden olyan szlovákiai parlamenti képviselőt, akik megpróbálják azokat átvinni a törvényhozáson. Nem zárta ki, hogy levélben felkérik Zuzana Čaputová államfőt arra, hogy ne írja alá az új állampolgársági törvénymódosítást.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »