„Forrás fakad az Úr házából”

Közösségi házat avattak Szigetszentmiklóson

A szigetszentmiklós-újvárosi református gyülekezet különleges ünnepre gyűlt össze vasárnap délután, hogy felavassa, megszentelje a Fészek-házat. Sok-sok imádságnak és adakozásnak köszönhetően, áldozatkész munkával, valamint önkormányzati és állami támogatással épült fel az ifjúsági missziós közösségi tér a négyszázötven éves református múltra visszatekintő kisvárosban.

Fészek ház avatás Szigetszentmiklós, 2023. október  eleje - Fotó: Borbás Réka

Balog Zoltán dunamelléki református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke beszédet mond az avatáson

Fotó: Borbás Réka

Az ünnepi istentiszteleten az igei szolgálatot Balog Zoltán dunamelléki püspök végezte, de jelen voltak a dunamelléki egyházkerület és a délpesti egyházmegye elöljárói, a környékbeli lelkészek, állami és önkormányzati vezetők, valamint az épület tervezői és kivitelezői is.

Balog Zoltán Az apostolok cselekedeteiből olvasta fel az Igét, abból az időből, amikor a régi és az új találkozott. Beszédének kulcsszava az „együtt” szó volt. Igemagyarázatában kifejtette, hogy az egyház kezdeti időszakában is hasonló volt a helyzet, mint manapság. Jeruzsálemben azok, akik régóta a hagyományok, a törvény szerint éltek és követték Krisztust, nem tudták elfogadni azokat az új megtérőket, akik pogány háttérből érkeztek és nem abból a kulturális és vallási környezetből származtak, ahonnan ők. Mivel azonban Jézus Krisztus megváltása volt az alap mindkét csoport életében, ezt a feszültséget együtt akarták megoldani.

Fészek ház avatás Szigetszentmiklós, 2023. október  eleje - Fotó: Borbás Réka

Emlékkő és időkapszula elhelyezése a Fészek ifjúsági missziós ház avatóünnepségén

Fotó: Borbás Réka

– Példaértékű ez az együtt ma is – mondta a püspök. – A régiek nem akartak felesleges igát tenni az újak nyakába. A Lélek közreműködése által felismerték, hogy a megváltás nem a hagyományokban, hanem egyedül Jézus értünk ontott vérében van. A befogadás és elfogadás után a kiküldés, az evangélium terjedése, az újabb és újabb gyülekezetek alapítása, az egyház növekedése természetes volt – hangsúlyozta Balog Zoltán. – Szigetszentmiklóson a régi gyülekezet huszonhárom esztendővel ezelőtt egy missziói állomást telepített az Újvárosba, ahol azonnal elkezdődött az építkezés kívül és belül egyaránt. Templom és közösség is épült, és most ennek a templomi közösségnek az együtt munkálkodása, együttes imádkozása, Isten akaratának közös keresése azt eredményezte, hogy együtt építették meg ezt az ifjúsági házat, ahol a fészek melegét adó lelki otthonra találhatnak a fiatalok. Most pedig együtt tapasztalhatjuk meg Isten áldását, ahogy nem csupán magunkhoz hívjuk őket, hanem Jézus Krisztushoz is – vette számba a püspök az elmúlt két évtized során történt fejlődést.

Fészek ház avatás Szigetszentmiklós, 2023. október  eleje - Fotó: Borbás Réka

A Szigetszentmiklós-Újvárosi Református Egyházközség temploma és a Fészek missziós ház

Fotó: Borbás Réka

Zárógondolataiban Balog Zoltán elmondta, hogy őseink hite, imádsága az egyházért és a városért nem volt hiábavaló, mind itt van jelen. Ha pedig Jézus Krisztus valóban mindennek a közepén van, akkor abból áldás fog fakadni kicsikre és nagyokra, megértve az Isten akaratát.

Takaró András a Délpesti Református Egyházmegye nevében ünnepi közgyűlésnek nevezte az alkalmat, mert, mint mondta, a missziói ház felszentelésével most a gyülekezettörténet fontos mérföldkövének vagyunk szem- és fültanúi.

Madácsi Imre, a gyülekezet gondnoka név szerint is köszöntötte az egyházi és világi részről megjelenteket, akiknek szerepe volt ebben az építkezésben. Az önkormányzati képviselőkön, az alpolgármesteren, valamint a tervező- és építőiroda vezetőin kívül jelen volt Harmathy András, a gyülekezet alapító lelkipásztora, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Nagy János, a város polgármestere és Mező István, a Zsinati Hivatal vezetője is.

Veres Sándor egyházkerületi főgondnok köszöntésében két szót emelt ki: hála és köszönet. Hála az Úrnak és köszönet a közösségnek az imákért, az adományokért, a közreműködésért. Egy mondatban pedig frappánsan összefoglalta a Fészek-ház mottóját és célját:

„A fészek lesz a találkozási hely egymással és az Istennel, azoknak a mai fiataloknak, akik a hálón csüngenek és a felhőkben élnek”

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében a 127. zsoltárt idézve elmondta, hogy ha az ifjúságé a jövő és az Úr ajándéka a gyermek, akkor ezek az ifjak helyes útmutatással találkozva felnőttként bizton célba is találnak. Így válnak azokká az Igében említett nyilakká, amelyek nem vétik el a célt. Így lesz boldog az a nemzet, amelynek ilyen fiatalok a tagjai.

Fészek ház avatás Szigetszentmiklós, 2023. október  eleje - Fotó: Borbás Réka

A reformációs emlékkő, ami alá az időkapszulát helyezték az ünnepségen

Fotó: Borbás Réka

Morva Ákos, a gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy azért lett az ifjúsági missziós ház rövid és kifejező neve Fészek, hogy a betérő fiatalok itt biztonságot nyújtó és szeretetet adó lelki otthonra találhassanak az élet viharos időszakában, és megismerve a gyülekezet közöttük szolgáló tagjait, felismerhessék Krisztust is. Így töltve be a Joel könyvében található Igét, miszerint „forrás fakad az Úr házából”.

Az ünnepi istentisztelet után emlékkövet és időkapszulát helyeztek el a Fészek-ház bejáratánál, majd az épület megtekintését követően szeretetvendégség várta az ünneplő gyülekezetet.