Forradalmi újdonság a kártevők elleni védekezésben a zöldségtermesztésben

Már régen akartam írni erről a témáról részletesen egy cikket, de amíg nem tudtam meg ezeknek az új rovarölő¬szereknek a pontos hatásmechanizmusát és biológiai hatékonyságát, féltem írni róluk.

A DU PONT cégnek egy forradalmilag új két rovarölőszeréről szeretnék részletesen írni, amelyek lényegesen növelik a zöldségtermesztésben a terméshozamot, mivel nemcsak úgy hatnak a növényre, mint más rovarölőszerek, hanem mint bioserkentők is. Vagyis, azonkívül, hogy kitűnően védik a növényeket a kártevőktől, pontosabban minden kártevőtől, kivéve az atkákat,  azonkívül a növények korai fázisában úgy hatnak rájuk, hogy növelik az ellenállóképességüket is.

Ez első rovarölőszert úgy hívják, hogy ”Ekszirel”, amelyet a leghatékonyabban a zöldségtermesztésben használják, mert itt tudja kifejteni pozitív hatását a kártevők ellen. Pl.: vegyük a fóliákban, de a szabadföldi termesztésben is egyik legveszélyesebb kártevőt, a tripszet. A káposztafélékben is kitűnően kifejti hatását a levéltetvek, a káposztalepke ellen. Lényegében 2 permetezéssel meg lehet oldani a káposztafélék kártevők elleni védekezését az egész vegetációs időszak alatt. E szer  hatékonysága nagyban függ attól, hogy célszerűen és helyesen használjuk őket. Maximális hatékonyságot akkor lehet elérni, ha már a kártevők korai megjelenésekor  először használni kezdjük. A második permetezést 10-14 nap múlva kell megismételni. A zöldségfélékben 0,5-1 litert használunk. A hatékonyság növelését úgy tudjuk még fokozni, hogy számunkra még nem ismert egy új tapadószert használunk, amit úgy hívnak, hogy  „Kodászájd”, 2,5 liter hektáronként, amelyik abszolút biológiai olajos növények (repce, napraforgó) keverékei.

Egy hasonló, de egész más rovarölőszerről is szeretnék említést tenni, amely új hatásmechanizmussal is rendelkezik, ennek az a neve: „Verimárk”. Erre a rovarolőszerre az jellemző, hogy nemcsak a legtöbb kártevőket pusztítja, mint elmlítettem, kivéve az aktákat, de stresszoldó hatása is van, különösen, mikor a növények nehezen viselik el, pl. a szárazságot, a magas hőmérskletet. Ez utóbbi években ez gyakran ismétlődik, mint tudjuk.

Nagyon érdekes a használata, mert nem a növény levelére permetezünk, hanem a locsolóvízben a leghatékonyabb, de különösen a csepegtetőrendszeren keresztül. Itt is osztott adagolást használunk. Először a vegyszer felét használjuk, majd 2 hét múlva a másik felét használjuk el. Egy hektárra 0,375-0,5 liter használható. Ezzel megvédjük a növényeket a legfőbb kártevőktől az egész vegetációs időszak alatt. A Verimárk gyökeren keresztül a levélben fejti ki hatását. E szer hatékonysága attól is függ, hogy milyen kulturára használjuk és hogy milyen gyökérrendszere van az adott növénynek.

Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy akik virágokkal foglalkoznak, azok is használhatják e szereket, és ezzel megkönnyebbítik a kártevők elleni védekezést.

Amennyiben kérdésük van, szívesen válaszolok Önöknek, elérhetőségem: 0503723469 vagy 0975166318.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 25. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaTerra DeikártevőkmezőgazdaságnövényvédelemzöldségtermesztésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »