Formálódjatok, fehéredjetek – Fekete Szabolcs püspök celebrálta a pécsi havihegyi búcsú nyitómiséjét

Formálódjatok, fehéredjetek – Fekete Szabolcs püspök celebrálta a pécsi havihegyi búcsú nyitómiséjét

Augusztus 4–7. között, négy napon át tartó búcsún ünnepli felszentelése 325. évfordulóját a pécsi Havas Boldogasszony-templom. Ahogy minden évben, ezúttal is püspöki szentmisével kezdődött a az ünnepség. A jubileum előestéjén, augusztus 4-én Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök celebrált szentmisét az egyházmegyei papjaival együtt a templom mellett felállított szabadtéri oltárnál.

A római Santa Maria Maggiore-bazilika, a legősibb Mária-templom felszentelését ünnepeljük Havas Boldogasszony emléknapján, augusztus 5-én. A magyarországi pestisjárványok idején a hívek számos helyen ajánlották fel magukat és településük templomát Havas Boldogasszony oltalmába, köztük Pécsen is, ahol az 1690–91-es pestisjárvány elmúltával, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére.

A meredek lejtőkön hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér színű, „havas” sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával, ahogy tette a Santa Maria Maggiore-bazilika helyének kijelölésével is a 4. században. A pécsi templomnak, amely 1697-re készült el, s immár 325 éve várja a búcsúsokat, a Mária-tisztelő zarándokokat, 1844-ben XVI. Gergely pápa adományozott búcsúkiváltságot Szűz Mária ünnepeire.

A jeles évfordulót augusztus 4–7. között négy napon át tartó búcsúval ünnepli a plébánia közössége, valamint a programokra ellátogató zarándokok. Havihegyen hagyomány, hogy a búcsú előesti miséjét főpap mutatja be, idén Fekete Szabolcs Benedek basti címzetes püspök, szombathelyi segédpüspök – mondta köszöntőjében Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a Havas Boldogasszony-templom igazgatója.

Fekete Szabolcs Benedek, hazánk legfiatalabb püspöke elmondta, hogy nagy örömmel érkezett Havihegyre, ahogy egykor diákként, majd kispapként és papként is.

Szentbeszédében a szombathelyi segédpüspök Mária szépségéről és tisztaságáról hozott magával néhány gondolatot. Máriáról nem készülhetett fénykép és videofelvételek, nem tudjuk, hogy nézett ki valójában, de a hitünk szerint szép volt. Egészen szép volt – fogalmazott az egyházi hagyomány nyomán. Ezért amikor a Szűzanyát szobron vagy képen keresztül mutatjuk be, akkor mindig nagyon szépnek ábrázoljuk.

A lelke egészen szép volt, egészen tiszta, egészen fehér, egészen hófehér volt – hangsúlyozta a püspök. – Mi, magyarok ezért úgy is nevezzük őt, hogy Havas Boldogasszony.

Amikor évszázadokkal ezelőtt pestisjárvány volt, a járvány megszűnésével az őseitek úgy határoztak, hogy hálából itt, a fehér sziklás hegyen, amit ha a belvárosból nézünk, olyan, mintha havas lenne, a Szűzanya, a Havas Boldogasszony tiszteletére szentélyt emelnek – mutatott rá a szónok. – Csodaszép helyen vagyunk! Ez illik a Szűzanyához. Nagyon jól gondolkoztak az őseitek, hogy erre a nagyon szép és nagyon tiszta helyre építették ezt a templomot.

Hírdetés

Évekkel ezelőtt láttam egy tudósítást Havi-hegyről. Arról szólt, hogy itt, Pécsen és környékén havazott. Mutattak képeket innen, erről a részről is, ami most is szép, de akkor, amikor hó borította a tájat, a természetet, különösen szép és tiszta volt. Mert

– folytatódott a szentbeszéd.

Szépnek és tisztának látjuk a Szűzanyát, követendő szépségűnek. De azért nekünk is kell tennünk, hogy mi is szépek legyünk, mint amilyen ő. Egyáltalán nem a külső szépségre gondolok, nem arra az emberre gondolok, aki esetleg belenéz a tükörbe és azt érzi, hogy elégedetlen magával, mert telik az idő és megöregszik.

Kívánom nektek, hogy formálódjatok, fehéredjetek, legyetek egészen szépek, mint a mi Égi Édesanyánk – zárta elmélkedését Fekete Szabolcs Benedek.

A szentmise után körmenetet tartottak Pécs városáért, a Pécsi Egyházmegyéért és egyházunkért a templom melletti Havi-hegyi sétányon. A Havas Boldogasszony-kegykép másolatát követve Fekete Szabolcs Benedek püspök vezetésével, az egyházmegyei papjaival, a népes asszisztenciával együtt a Boldogságos Szűzanya tiszteletére énekeltek, imádkoztak a hívek.

A Havas Boldogasszony-búcsú további programjai ITT találhatók.

A jubileumi év alkalmából a Havas Boldogasszony-búcsúra jelent meg az 1697-ben, a pestisjárvány után fogadalomból épült templom kutatásokkal kiegészített történeti kiadványa és egy búcsús énekeket tartalmazó jubileumi énekeskönyv, melyekről további részletek ITT találhatók.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »