Forma1 – A McLaren csak azért is Alonsóval akart versenyezni

Forma1 – A McLaren csak azért is Alonsóval akart versenyezni

Ron Dennis nem hagyta annyiban, hogy az FIA eltanácsolta a hétvégi vezetéstől Fernando Alonsót. A McLaren vezérigazgatója pénteken minden követ megmozgatott, hogy visszavonják a határozatot.

A wokingi csapat nem jött zavarba, amikor csütörtökön Alonso orvosi vizsgálata során kiderült, hogy a spanyol a Melbourne-ben elszenvedett balesete során megrepedt bordái miatt nem állhat rajthoz Bahreinben, hiszen azonnal a helyszínre hívták Stoffel Vandoorne-t, aki éppen Japánban tartózkodott a Super Formula tesztjén.

A fiatal belga különösebb gondok nélkül teljesítette is a pénteki két szabadedzést az MP4-31-esben, ám mint kiderült, eközben a háttérben Ron Dennis azért harcolt az FIA delegáltjaival, hogy mégis engedjék rajthoz állni Alonsót. A McLaren vezérigazgatója megkérdőjelezte az orvosi csapat határozatát, és az istálló menedzserével, Dave Reddinggel együtt hosszasan egyeztettek az FIA képviselőivel arról, hogy lehetséges lenne-e valamilyen módon mégis zöld utat adni a spanyolnak, aki így szombatra már visszaülhetne
az autóba.

A versenybírók ezt követően megvitatták a kérést, de végül tudtatták a csapattal, hogy egy orvosi határozat felülbírálására nincs lehetőségük. Dennis magánakciója így sikertelenül zárult, szombatra és vasárnapra is Vandoorne marad az autóban, akinek viszont bizonyára nem esett jól, hogy a főnöke meg akarta őt fosztani az F1-es debütálás lehetőségétől.

A helyszínen tartózkodó Jean Todt szerint is helyes döntés született, és a hasonló esetek elkerülése érdekében az orvosi csapattal megvitatta annak lehetőségét, hogy a baleseteket követő napokban átfogóbb ellenőrzéseknek vessék alá a pilótákat.

„Talán elgondolkodhatnánk azon, hogy egy ilyen bukást követően két, három vagy négy napig közelről figyeljük a versenyzők felépülését” – mondta Todt a Motorsportnak. „Most viszont tudomásom szerint nagyon bölcs döntés született azáltal, hogy nem engedték neki a versenyzést. Az orvosok sohasem fognak engedni rajthoz állni egy pilótát, ha bármilyen tekintetben is kockázatosnak ítélik azt meg.”

Bognár Viktor
formula.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »