Forma–1: döntöttek a versenyigazgató, Michael Masi sorsáról

Forma–1: döntöttek a versenyigazgató, Michael Masi sorsáról

A 2021-es szezonzáró futam botránya elsöpörte a sokat kritizált szakembert, de marad a Nemzetközi Automobil-szövetségben.

A Nemzetközi Automobil-szövetség tavaly decemberben megválasztott elnöke, Muhammed ben Szulajem az FIA hivatalos honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a 2022-es idényben már nem Michael Masi lesz a Forma–1-es nagydíjak versenyigazgatója. Az ausztrál szakember távozásával az F1-es futamok eddig megszokott versenyirányítási rendszerét teljes átdolgozzák – írja az nso.hu.

Az FIA szakbizottsága a héten Londonban tartott ülésén szóba került az előző idényben rendszerint kritikák kereszttüzébe kerülő Michael Masi sportigazgató teljesítményének értékelése, és végül úgy határoztak, leváltják az ausztrál szakembert, sőt, eltávolításával a klasszikus, egyszemélyi versenyigazgatói poszt is megszűnik.

A 2022-es szezontól két állandó versenyigazgatója lesz a Forma–1-nek Niels Wittich a német túraautóbajnokság (DTM) és Eduardo Freitas a hosszútávú sportautó-világbajnokság (WEC) jelenlegi versenyigazgatója személyében, míg mellettük tanácsadóként Herbie Blash kap majd szerepet. Blash 2016-os visszavonulásáig Charlie Whiting mellett már dolgozott hasonló szerepkörben. Az elképzelések szerint Wittich és Freitas egymást váltva látják majd el a feladatukat.

Hírdetés

Az FIA elnöke további változtatásokat is bejelentett: a labdarúgásban működő VAR mintájára létrehoznak egy virtuális versenyigazgatóságot, amely az FIA irodáinak egyikében, a pályától távol kap helyet, s valós idejű kapcsolatban lesz majd az éppen szolgálatban lévő versenyigazgatóval, akinek döntéshozatalát a legmodernebb technika használatával igyekeznek majd segíteni.

Fontos változás az is, hogy a következő idénytől a versenyigazgatókkal folytatott közvetlen rádióbeszélgetéseket nem teszik ki élő adásba, hogy ezzel is védjék a versenyigazgatót a nyomástól ,és elősegítsék a megfontolt és higgadt döntéshozatalt – ettől függetlenül kérdezni még mindig lehet majd tőle, de csak meghatározott keretek között.

Az új idény rajtjára a lekörözöttek biztonsági autós fázis alatti elengedésére vonatkozó szabályokat is átdolgozzák – ám ennek részletei egyelőre nem derültek ki.

A leváltott Masi a nemzetközi szövetségen belül kap majd új pozíciót.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »