Fordulópont

Az elmúlt hetek véres eseményei után nem túlzás már most kijelenteni, az idei nyár a terrorról és a félelemről szól. Lassan ott tartunk, hogy egy víz mellett töltött kellemes nap után félünk bekapcsolni a televíziót, megnyitni egy híroldalt – egyszerűen minden napra jut egy borzalmasabbnál borzalmasabb terrortámadás. Először csak hetente történtek dolgok (a legnagyobb a nizzai eset volt, ahol 84 áldozatot követelt a tunéziai kamionos ámokfutása), aztán kétnaponta Németországot sokkolták a merényletek. Először vonaton támadt baltával az utasokra egy afgán kiskorú, akit csak Magyarországon regisztráltak. Őt követte a müncheni lövöldöző iráni–német fiatal, aki kilenc kamaszt – köztük egy magyart – lőtt le egy gyorsétteremben, majd magával is végzett. Baden-Württemberg tartományban vasárnap este egy szíriai menedékkérő ölt meg bozótvágó késsel egy lengyel nőt, akibe állítólag szerelmes volt, majd következett a zenei fesztiválon önrobbantó szír menekült, hátizsákjában fémdarabokkal – szerencsére rajta kívül más nem halt meg, de tizenketten megsérültek.

Tegnap azzal kezdődött a nap, hogy két férfi egy templomban túszokat ejtett Franciaországban. Saint-Étienne-du-Rouvray-ban öt embert – egy papot, két apácát és két hívőt – ejtett túszul két, késsel felfegyverkezett iszlamista. Az éppen miséző 84 éves papnak elvágták a torkát, egy másik túszt életveszélyesen megsebesítettek. A gyilkosokat – mivel nem adták meg magukat – a rendőrség agyonlőtte. Fordulópontot jelenthet az Európát ért terrortámadásokban, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjai először követtek el katolikus templom elleni támadást az öreg kontinensen.

Az egyik elkövető jól ismert volt a rendőrség előtt, olyannyira, hogy nyomkövető bilincset viselt, amellyel csak reggel 9 és déli 12 között hagyhatta el az otthonát. El is hagyta, gyilkolni ment a délelőtti misére.

Nem tudom, minek kell még történnie ahhoz, hogy észbe kapjanak a nyugat-európai politikusok. Hollande francia elnök a szokásos közhelyeket tudta elpufogtatni a keddi eset után: elítélte a gyalázatos támadást, és arról is beszélt, hogy a franciák ereje az összetartozásukból fakad. A vezető német kormánypártban, a CDU-ban muszlim csoport alakult – ez már a Gyalog galoppba illő fordulat, hiszen a párt neve Kereszténydemokrata Unió. A helyzet abszurditását fokozza, hogy az alkulóülésen az Allah akbar (Allah a legnagyobb) kiáltás is elhangzott.

Olcsó fogás lenne most azt írni, hogy mindezt a migrációs válság kezdetén megjósoltuk. Az viszont szomorú, hogy most, amikor már látható a baj, még mindig nincs ötlet, elképzelés arra, hogyan is állítsuk meg ezt a rettenetet. Miközben a magyar–szerb határon éhségsztrájkolnak (!) életerős keleti fiatalemberek, hogy azonnal engedjük be őket az unióba, Európa nyugati felén komolyan elgondolkodik azon az ember, hogy ne üljön vonatra, ne nézzen tűzijátékot, ne menjen zenei fesztiválra, plázába és gyorsétterembe, de talán már templomba sem, mert sehol sincs biztonságban. A németek „nem fognak többé nyugodtan aludni” – mondja egy videón a zenei fesztiválon robbantó merénylő. Pár perce a közösségi oldalon megjelent egy hirdetés, amelyben amerikai letelepedéshez való zöldkártyalottót kínálnak a következő szöveggel: „Az ISIS újra lecsapott Európában! Adj egy esélyt a családodnak, hogy biztonságban legyen!”

Idén nyáron Európában elmaradt az uborkaszezon. Attól tartok, a terror még jó ideig aktuális lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »