Fordulat történt Városliget-ügyben?

Fordulat történt Városliget-ügyben?

Szinte egységesen támogatják a kormánypártok és az ellenzékiek a Városliget megújítását, miután a tájépítészeti pályázattal lezárult a 156 milliárd forintos állami beruházás tervezési szakasza. A minden tervben csak fakivágást és botrányt látó Ligetvédők magukra maradtak. Zugló PM-es polgármestere szerint a legfőbb kérdés, hogy merre lehet majd kerékpározni, illetve az, hogy mit nyer a fővárosi kerület.

Tetszenek a tájépítészeti tervek, és ami azokból kiolvasható, jelentősen közel van ahhoz, amit Zugló szeretne – közölte lapunk kérdésére Karácsony Gergely (PM), a fővárosi XIV. kerület polgármestere, aki eddig a Liget Budapest projekt legfőbb politikai ellenzője volt. Szerinte az eddigi Olof Palme sétány – amely valóságos kerékpáros-főútvonal – megszüntetésével van probléma, s ez ügyben további egyeztetésre számít a nyertes tervezőkkel, azaz a Garten Studio Kft. illetékeseivel. A másik nagy tárgyalásról, amit a fejlesztésért felelős Városliget Zrt.-vel folytat a zuglói képviselő-testület döntése alapján, elmondta: egy fordulón már túl vannak, most várják a cég konkrét javaslatait.

Mint ismert, a polgármesternek többek között azt kell elérnie, hogy a kerületnek az állami beruházásra nagyobb rálátása legyen, vonják be őket a folyamatokba. A Városliget megújításának támogatásáért cserébe találjanak helyet a zuglói helyrajzi gyűjteménynek, és újítsanak meg három kerületi játszóteret is.

Rozgonyi Zoltán (Fidesz– KDNP), Zugló alpolgármestere szerint Karácsony Gergely már korábban rájött: sehova nem vezet, ha a minden megújítást, fejlesztést, építést tagadók táborában marad, csak nehezen tudott a teljes elutasításból kihátrálni.

Tóth Csaba (MSZP), a városrész országgyűlési képviselője szerint a fő, hogy rá tudták kényszeríteni a polgármestert a tárgyalásokra, és reméli, hogy minél többet el tud majd érni az itt élő emberek számára.

Illés Zoltán környezetpolitikus, volt környezetvédelmi államtitkár, aki az első fakivágások hírére csatlakozott a tiltakozó Ligetvédőkhöz, kérdésünkre elmondta: több tervező is múzeumok nélküli Ligetet képzelt el. – Nincs szükség új épületekre még akkor sem, ha ezt a XIX. században még így gondolták. Akkoriban nem volt klímaváltozás és levegőszennyezés. A XXI. században minél több zöldre, levegőre van szükség. Egyetlenegy fát sem szabad kivágni – hangsúlyozta Illés Zoltán, aki megbékélés helyett további összetűzésekre számít a Városliget fejlesztőivel.

A Garten Studio terveinek megvalósítására egyébként a 156 milliárd forintos beruházás 10 százaléka áll rendelkezésre. A Magyar Kerékpárosklub által is kifogásolt útvonal-átalakítás a tervezők szerint a biciklisek hasznára válik. Kijelölt kerékpárút lesz a Kós Károly sétányon, a Hermina úton és a Dózsa György út mellett, továbbá a park sétálóútjain is lehet majd tekerni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »