Fordulat az Interpol nemrég lemondott vezetőjének ügyében

Fordulat az Interpol nemrég lemondott vezetőjének ügyében

Grace Meng újra nyilvánosság elé állt, és elmondta: aggódik férje életéért, de veszélyben érzi mindkettőjük családját is – főként azokat, akik Kínában élnek.

Folytatódik Meng Hung-vej, az Interpol egykori vezetőjének múlt hetén kipattant ügye. A férfi felesége, Grace Meng ugyanis úgy döntött, hogy újra a nyilvánosság elé áll, és interjút ad a CNN amerikai hírtelevíziónak. Nyilatkozatában a nő sok mindenről szót ejtett, többek között elmondta:

aggódik férje életéért, mint ahogyan veszélyben érzi közös gyermekeiket, valamint mindkettőjük családját – főként azokat, akik Kínában élnek.

A nő az interjú során hangsúlyozta, hogy politikai üldözés indult ellenük annak ellenére, hogy férje az Interpol élén az emberi jogokért harcolt. Valószínűleg ezért mozdíthatták el pozíciójából – tette hozzá.

A nő kiállása a nyilvánosság elé meglehetősen szokatlan, ilyen döntést ugyanis a megvádolt vezető tisztségviselők családtagjai nagyon ritkán vállalnak. Meng felesége viszont kijelentette: minden kínai gyermek, feleség és szülő nevében hívja tetemre a kínai államot, valamint a pártvezetést.

Grace Meng az interjú során érezhetően elfogultan beszélt a férjéről, ezzel viszont nem nyerte el a kínai politikai szakadárok, valamint a helyi emberi jogi aktivisták tetszését sem. Szerintük ugyanis Meng egyáltalán nem tekinthető áldozatnak, hiszen az ország helyettes közbiztonsági minisztereként oroszlánrészt vállalt a kínai emberi jogok eltiprásában.

Emellett sokan úgy vélik, hogy a férfi regnálása alatt jelentős szerepet játszhatott a kínai kormány, az állam ellenségeivel szemben tanúsított brutális és könyörtelen fellépéseiben is.

Hírdetés

Nem véletlen, hogy Meng Hung-vej az Interpol élére való kinevezése némi pánikot váltott ki. Néhányan aggódtak ugyanis attól, hogy a férfi az ügynökséget a pekingi vezetés politikai eszközévé teszi. Vagyis hogy Peking egyszerűen arra használja fel Meng pozícióját, hogy elfogja a külföldön élő kínai másként gondolkodókat, politikai üldözötteket. Az Interpol ezt a vádat visszautasította, arra hivatkozva, hogy alapokmányának 3. cikke tilt bármilyen politikai szerepvállalást, ezenkívül az Interpol operatív irányításával nem Meng, hanem a főtitkár, a német Jürgen Stock foglalkozik.

Ahogyan arról korábban a VG.hu is beszámolt, a francia rendőrség október 5-én indított nyomozást Meng Hung-vej eltűnése kapcsán, amikor is Grace Meng bejelentést tett arról, hogy szeptember végén látta utoljára férjét, mielőtt az akkor még vezető pozícióban lévő férfi Kínába utazott. A nő később egy lyoni hotelben újságírókkal is beszélt, akiknek már arról számolt be, hogy

akkor lépett utoljára kapcsolatba a férjével, amikor Meng egy WhatsApp üzenetben egy kést ábrázoló emojit küldött neki és azt írta, hogy várja meg, amíg felhívja.

A férfiről sokáig semmit sem lehetett tudni, majd újabb hír érkezett róla, mely szerint azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról. Emellett az is kiderült, hogy hazájában törvénysértéssel vádolják. Nem sokkal később a hatóságok megtudták, hogy hol van a férfi, miután a kínai állampárt fegyelmi ügyekkel foglalkozó testülete közölte:

Menget Kína új korrupcióellenes hatósága, a Nemzeti Felügyeleti Bizottság megfigyelés és vizsgálat alá vonta, mivel többedmagával kenőpénzek elfogadásával és más törvényszegésekkel gyanúsítják.

Az Interpol volt vezetője ráadásul igencsak nehéz helyzetben tudhatja magát, a minisztérium pártbizottsága ugyanis külön munkacsoportot alakított, amely lefolytatja a vizsgálatot Meng és a korrupcióval gyanúsított feltételezett bűntársai ellen.

A Menggel szemben felmerült gyanú súlyos kárt okozott kommunista pártnak és a közbiztonsági szerveknek, amiből le kell vonni a szükséges következtetéseket – állt a tárca közleményében.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »