Food Industry – a határmenti versenyképes élelmiszeripar fejlesztéséért

Food Industry – a határmenti versenyképes élelmiszeripar fejlesztéséért

A Rába-Duna-Vág ETT, a “Food industry” foglalkoztatási célú térségi akcióterv és kapcsolódó projektjei keretében 4 db on-line tematikus workshop szervezett „búza”, „bor”, „hús“ és „zöldség – gyümölcs“ témakörökben.  A Food Industry (SKHU1701/3.1/110)  foglalkoztatási célú térségi akcióterv (ang. röv.: TAPE) célja a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása és a munkavállalói mobilitás támogatása a határmenti régiók élelmiszeripari ágazatában. A projektet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon  (3. prioritási tengely) keresztül az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

A tematikus workshopok alkalmával a 150 résztvevőnek bemutatták az akcióterv projektjeinek egyes céljait és a már elért eredményeit. A tematikus workshop napi témáit a projektben részt vevő öt kis- és közepes vállalkozás (KKV) működési területe alapján válogatták.  

A résztvevőket Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés és az RDV ETT elnöke, valamint Ivanics Ferenc, Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte,  majd bemutatták a Rába-Duna-Vág ETT által irányított akciótervet és kapcsolódó projektjeit.

Ezek célkitűzése, hogy fenntartható, nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeripart hozzon létre a magyar-szlovák határvidéken, amely a vállalkozások hatékonyságának növelése mellett 7 új munkahely teremtését is szolgálja.

A projekt megvalósítása során elkészül a „TAPE-movie”, amely vizuálisan mutatja be az elért eredményeket, a projektben részt vevő kis-és közepes vállalatokat pedig rövid videók és rádió interjúk népszerűsítik, bemutatva az új technológiai folyamatokat és az ezek segítségével előállított termékeket.

Bemutatkozott a projektben részt vevő öt kis-és közepes vállalkozás az innovatív technológiák bevezetésével és a helyben termelt nyersanyagok feldolgozására alapozva új, egészséges, regionális termékpalettát alakít ki és a hosszú távú együttműködést épít az élelmiszeripar különböző szereplői közt.

A projekt Vezető Kedvezményezettje a K.K.V. – Union s.r.o. (Lehnice) szlovákiai vállalat, a projekt további kedvezményezettjei: Kősziklás Borászat Kft. (Dunaszentmiklós, Magyarország), Vörös Tészta Manufaktúra (Tarján, Magyarország), Mäsovinky s.r.o. (Jablonica, Szlovákia), AEH spol. s.r.o. (Pezinok, Szlovákia).

Hírdetés

A pályázatban részt vevő Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeri Központ (Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum,) és a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kara kísérleteket végeznek a magasabb minőségű és egészségesebb élelmiszeripari termékek környezetbarát előállítására.

A workshopokon bemutatták pl. a 2020. évi ős- és őszi búzában végzett kísérleteket, a szénhidrát-koncentrátum szőlőtörkölyből történő kinyerésére szolgáló technológia tervezését és optimalizálását, élelmiszerek tápértékének helyes címkézését, de azt is, hogy a növényi termékek antioxidáns tartalma milyen hatással van az egészséges táplálkozásra vagy a különböző típusú élesztők miképp hatnak a bor aromájára.

Megtudtuk például, hogy az Okara ígéretes rost és tápanyagforrás a pékárukban, mennyire fontos a zsírok jelenléte az élelmiszerekben, hogy szükséges a növényi és állati fehérjék arányát betartani a helyes táplálkozás szempontjából, valamint hogy a poliolok cukorbevitel csökkentésének lehetséges eszközei az étrendünkben. Az előadások többsége érintette a helyes táplálkozás irányelveit, tippeket adtak az egészségesebb étkezéshez és az ételek elkészítéséhez.  

Nem utolsó sorban,

szó esett az éghajlat változások hatásairól, pl. a növekvő CO2-koncentráció és az éghajlatváltozás milyen hatással lesz az élelmezésbiztonságra a jövőben. Várhatóan 2100-ra a rizs- és kukoricatermés 20–40% -al csökkenhet a trópusi és szubtrópusi területek felszíni hőmérsékletének emelkedése miatt.  

A szlovák oldalról Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, és a magyar oldalról Ugrai András ismertette az érdeklődőket az élelmiszeripari és mezőgazdasági fejlesztési támogatások lehetőségeiről Szlovákiában, valamint Magyarországon.

Bott Frigyes betekintést nyújtott a kovászos kenyér készítésének titkaiba, hogy a gazda-molnár-pék lánc, hogyan kapcsolódik, Krass-Tóth Melinda 200 hektáros növénytermesztő gazdaságába. Megtudhattuk milyen a helyi zöld gazdaság, vagy az ökológiai gazdálkodás a zöldségesekben, gyümölcsösökben. Ugyanakkor Bondor László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozat alelnöke, ismertette velünk a hazánk borfogyasztási szokásait vizsgáló felmérése eredményeit.

A workshopon jelenlévő vállalkozók örömmel fogadták, hogy nincsenek magukra hagyva, mivel együttműködési formákat kereshetnek és tapasztalatokat cserélhetnek olyan szervezeteknek köszönhetően, mint pld.: az Európai Innovációs Klaszterláncok, CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, avagy a 150 országban jelenlévő Slow Food mozgalom.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »