Fontos változás a magyar családok helyzetében

Nőtt a 15 év alatti gyermeket nevelő családok száma a 2016-os mikrocenzus, vagyis kis népszámlálás adatai alapján. A részletekről Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának főosztályvezetője beszélt az InfoRádiónak.

Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta, hogy a kis népszámlálás 2016 októberében 9 millió 800 ezer fős népességet állapított meg.

“A lakosság 98 százaléka magánháztartásban élő volt, a fennmaradó két százalék (közel 200 ezer ember), intézeti háztartások lakója.

Ők többnyire kollégisták, szociális otthonok lakói, és közéjük tartoznak a büntetésvégrehajtási intézetben fogvatartottak is” – fejtette ki Kovács Marcell. Hozzátette, hogy a négymilliót meghaladó magánháztartás többsége családon alapult, a háztartások kétharmadában családok élnek.

Egyedülállók aránya – egyszemélyes háztartás

A magyar háztartás szerkezetet meghatározó tendencia az utóbbi évtizedekben az egyedülállók létszámának és arányának a növekedése – mondta Kovács Marcell.

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Európában ezzel a középmezőnybe tartozunk. Az északi és nyugati országokban több az egyedülálló, délen és keleten kevesebb.

Azokat nevezzük egyszemélyes háztartásoknak – tette hozzá, ahol az egyedülállók ugyan párkapcsolatban élnek, de nem élnek együtt a párjukkal.

A városokban több az egyedülálló, amíg a községekben 25 százalék volt az arányuk, az összes háztartáson belül a városokban 32, a fővárosban 40 százalék volt” – jelentette ki a szakértő.

Házasságkötések száma – élettársi kapcsolat

A házasságkötések száma az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent – mondta Kovács Marcell. “A mikrocenzust megelőző éveket újra a házasodási kedv növekedése jellemezte, emiatt a házaspáros családok számának csökkenése lelassult. Az öt évvel korábbi népszámláláshoz képest

Ez is egy markáns tendencia a hazai háztartásszerkezet alakulásában: egyre több az élettársi kapcsolaton alapuló család, 2016-ban közel 500 ezer volt a számuk” – vélte a szakértő.

Gyermekek száma

A népszámlálási adatok szerint a családok mintegy kétharmadában neveltek gyermeket, hozzátéve, hogy ez nem kizárólag gyermekkorú gyermekeket jelent – mondta Kovács Marcell. Elmondta azt is, hogy a családban lévő gyermekek fele tartozik a gyermekkorúak közé, tehát 15 év alatti.

“Az időskori életszakasz kitolódásával

és a családalapítás idejének későbbre tolódásával a fiatalabb gyermekek is egyre tovább maradnak a szülői házban. Az elmúlt években tapasztalható kismértékben, hogy

– summázta Kovács Marcell.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »