Fontos tudnivalók az utasbiztosításról a nyaralás előtt

Fontos tudnivalók az utasbiztosításról a nyaralás előtt

Az autós biztosítások díja kevésbé, a repülősöké jobban emelkedett az idén. Érdemes odafigyelni a részletekre is, mielőtt biztosítást kötünk a külföldi nyaralásra.

Az európai autós utakhoz köthető biztosítások idén körülbelül 5 százalékkal, a repülősök 10 százalékkal drágultak, de akad olyan biztosító is, amely a nyári időszakra 20 százalékkal csökkentette az Európára vonatkozó alapdíjait – tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivőjétől.

„Várhatóan sikerül elérni a 2019-es csúcsot, amikor 18 milliárd forint volt az utasbiztosítási piac teljes bevétele. Van is mit bepótolni, hiszen

az elmúlt két évben ennek harmadára-felére esett vissza az utasbiztosítási piac”

– mondta, és hozzátette, ma már ismét sokan utaznak külföldre, és jelentős részük köt is utasbiztosítást.

A szóvivő szerint nem országspecifikus az utasbiztosítás, inkább az a jellemző, hogy aki több napra utazik, az már elgondolkodik azon, hogy érdemes bebiztosítania magát, aki viszont esetleg csak Bécsbe ruccan ki, az nem feltétlenül köt utasbiztosítást, pedig a tapasztalatok szerint egy nap alatt is történhet külföldön bármi akár a gépjárművel, akár az utazóval.

Hírdetés

Lambert Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az utasbiztosítások baleset-, betegség- és poggyászbiztosítások egyben, és a piacon lévő sok termékből állítható össze az igényeiknek megfelelően az ideális változat.

– tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy kétfajta biztosítás van, az útlemondási a foglalástól az út megkezdéséig tart, az utasbiztosítás az utazási ideje alatt nyújt fedezetet. A repülős utaknál a járatkimaradásokra vagy késésekre viszont európai uniós szabályok vonatkoznak, és ezek rögzítik, hogy mennyi késés után milyen összegű kártérítés illeti meg az utast.

Érdemes végiggondolni azt is, hogy pontosan milyen tevékenységre készülünk külföldön, így aki mondjuk vadvízi kajakozást tervez, az feltétlenül olyan biztosítást kössön, amely kiterjed az extrém sportokra is, mert egy alapbiztosítás nem feltétlenül fedezi az ilyen jellegű szórakozást, kikapcsolódást.

„Sokan beérik az európai egészségbiztosítási kártyával, amikor külföldre utaznak, de az csak jellemzően az állami egészségügyi intézményekben nyújt fedezetet, a magánellátásra nem kínál biztosítást, ezzel szemben utasbiztosítás erre is kiterjed.

Ráadásul az európai egészségbiztosítási kártya esetében, ha ellátnak minket, a nyugati országokban jellemzően több tíz eurós napidíjat kell még fizetni, ami drágább lehet, mint ha biztosítást kötöttünk volna az adott országba” – emelte ki Lambert Gábor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »