Fontos tilalmi lista lép élete a Belvárosban

Eltűnnek az elektromos közlekedési eszközök a június közepétől az 5. kerület utcáiról.

Június közepétől tilos a segway, azaz az önegyensúlyozó kétkerekű elektromos meghajtású közlekedési eszköz, az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, az önegyensúlyozó elektromos roller, a beerbike, tehát a négykerekű, több személyes kocsmabicikli, és a riksa használata az 5. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben – közölte a helyi önkormányzat.

A közleményben a döntést azzal indokolták hogy az utóbbi időben a felsorolt közlekedési eszközök elterjedése miatt rengetegen panaszkodtak a belvárosban, aminek az a legfőbb oka, hogy rutintalan emberek járnak velük. Ezek az eszközök a járdán viszonylag nagy sebességgel közlekednek.

Hírdetés

A riksák és a sörbike-ok méretükből eredően eleve nem alkalmasak arra, hogy a gyalogosok közlekedésére szolgáló területeken közlekedjenek – tették hozzá.

A rendeletmódosítás következtében a gyalogosforgalom céljára szolgáló terülteken, parkokban csak tolva, vagy kézben szállítva lehet velük átmenni.

A közterület-felügyelő legfeljebb 50 ezer forint helyszíni bírságot szabhat ki.

Az ezeket az eszközöket bérbeadóknak tájékoztatniuk kell a bérlőiket a tilalomról. Az önkormányzati rendeletet Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester javaslatára módosították. A döntés előtt az önkormányzat kiemelt hangsúlyt fektetett az egyeztetésre az érintett vállalkozásokkal, az ott élőkkel és a felügyeleti szervekkel, valamint előzetes hatásvizsgálat is készült ebben a kérdéskörben – olvasható a közleményben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »