Fontos kérést intézett a rendőrség a szülőkhöz

Fontos kérést intézett a rendőrség a szülőkhöz

Beszélgetésre, türelemre, megértésre és szeretetre biztat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a bizonyítványosztás közeledtével.

Ismeretes, az általános-, és középiskolás diákok napokon belül megkapják a 2021/2022. tanév értékelését tartalmazó bizonyítványt. Ugyan a gyermek év közbeni eredményeiről a szülők is folyamatosan értesülhetnek, ám a végérvényes és megmásíthatatlan lista egy ünnepélyes évzáróval társulva komoly lelki megterhelést, megzuhanást okozhat a gyermek számára.

A rendőrség közleménye szerint előfordulhat, hogy az érdemjegyek nincsenek összhangban a szülői, vagy a saját magával szemben támasztott elvárásokkal, emiatt a gyermek szoronghat és félelmet érezhet. Számtalan példa és tapasztalat alátámasztja, hogy az eredményekkel nyomtatásban, feketén-fehéren szembesülve nem mer hazamenni a diák, ugyanis tart a szülői felelősségre vonástól.

Annak érdekében, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülő se élje át a „hová tűnhetett?”, „hol keressem?” bizonytalanságát és aggodalmat, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya továbbra is a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja:

Hírdetés

  • Feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, egy-egy, az elvártnál, a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, némi segítséggel, szorgalommal helyrehozható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, az iránta érzett szülői szeretetet a legkevésbé sem befolyásolja iskolai eredménye. Érzelmi támogatással, tudassák vele, hogy a család mindig és mindenkor mellette áll.
  • Ne sajnálják az időt az őszinte, a szülő–gyermek bizalmi kapcsolatot kialakító, megszilárdító és elmélyítő beszélgetésekre! A gyermek önálló gondolatait, véleményét megértéssel, tiszteletben tartással és ne bírálattal hallgassák! A szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha anya/apa béketűrő és türelmes, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd. Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni, „együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!”

– tanácsolja a rendőrség.

Ugyanakkor, ha a gyermek mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó telefonszámon – tették hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »