Fontos bejelentés a téli szezonban várható influenzajárványról

Fontos bejelentés a téli szezonban várható influenzajárványról

Még nincs influenza az országban, de azt már lehet tudni, mikorra várják a szakemberek a járvány csúcsát. Bejelentették azt is, mikorra kerül a patikákba a vakcina.

Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető – közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó elmondta, hogy járvány még nincs az országban, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette: a betegség ellen a legjobb védekezés az oltás, a szakemberek a járvány csúcsát jövő év elejére várják.

Már lehet kérni az oltásokat

Már több megyében kérhető a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás. A vakcinát a fokozottan veszélyeztetettek ingyen megkaphatják.

Jelenleg nincs influenzavírus az országban – ezt bizonyítják a Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi adatai is.

A betegség elleni oltásokat viszont már több megyében lehet kérni

Hírdetés

a háziorvosoktól. A vakcinát érdemes minden évben újra beadatni, mivel az oltóanyag folyamatosan változik – erről korábban az országos tisztifőorvos beszélt. “Az influenzavírus egy rendkívül változékony vírus, ezért, hogy az oltóanyagban milyen típusú törzseket helyeznek el, az mindig attól függ, hogy a sentinel orvosok mintái alapján milyen törzsek keringenek” – magyarázta Müller Cecília.

Az influenza elleni oltást még

a járvány kialakulása előtt érdemes kérni.

Szlávik János infektológus orvos korábban mindenkinek javasolta, hogy éljen a lehetőséggel, mivel a vakcina, ha nem is akadályozza meg a fertőzés kialakulását, a szövődmények ellen biztosan véd. “Nagyon-nagyon ritkán van olyan teljesen egészséges ember, akinél az influenza esetében úgynevezett vírusos szövődmény alakul ki, egy olyan típusú tüdőgyulladás, amit maga az influenzavírus okoz – mutatott rá. – Ez rendkívül súlyos betegséget okozhat, amely során a beteg gyakran gépi lélegeztetésre szorul, és az esetek egy részében a betegek meghalnak.”

Szlávik János hangsúlyozta, hogy

a fokozottan veszélyeztetetteknek különösen fontos

beadni a védőoltást. Így tehát a 60 év fölöttieknek, a krónikus-, a szív- és érrendszeri-, valamint a máj- és vesebetegeknek, továbbá azoknak a hölgyeknek, akik a közeljövőben babát terveznek, illetve azok számára, akik már állapotosak, emelte ki, megjegyezve azt is, hogy a terhességi stádiumtól függetlenül, esetükben is javasolt a védőoltás.

A magyar kormány idén is 1 millió 300 ezer térítésmentes influenza elleni vakcinát biztosít azoknak, akiknek különösen fontos, hogy ne kapják el a vírust.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »