Folytatta útját az Egyesült Államok felé a közép-amerikai migránskaraván

Folytatta útját csütörtökön az Egyesült Államok felé a közép-amerikai migránskaraván a dél-mexikói Oaxaca állambeli Juchitánból a tőle mintegy 60 kilométerre északra található Matías Romero felé. A migránsokat támogató Pueblo Sin Fronteras (PSF) bevándorlójogi csoport szerint a mexikói hatóságok megtagadják tőlük a humanitárius segítségnyújtást.

A migránsok eredetileg Oaxaca állam fővárosa, a Juchitántól északnyugatra található Oaxaca de Juárez felé akartak menni, hogy onnan Mexikóvárosba induljanak tovább.

Tekintettel azonban az utazás nehézségeire, a közép-amerikai bevándorlók irányt változtattak, és a Juchitántól északra található Istmo de Tehuantepecen keresztül Veracruz városába próbálnak eljutni, dacára a figyelmeztetéseknek, amelyek szerint ez utóbbi útvonalon a szervezett bűnözés nagyobb jelenlétével kell szembesülniük. Veracruzból a texasi határ felé vezet az út.

Eltérő becslések szerint az Egyesült Államok felé tartó karaván 3500-7000 főből, elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó emberekből áll. A Mexikóban járó tömeg létszáma folyamatosan változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtanak be.

A közép-amerikai migránskaravánt segítő PSF elmondása szerint mintegy 70 autóbuszt kértek a Juchitántól nyugatra található, szintén Oaxaca állambeli Jalapa del Marqués önkormányzatától, amely azonban megtagadta a kérés teljesítését. A PSF szerint akadályozzák a közlekedésüket, ezért kénytelenek a másik útvonalat választani.

Hírdetés

„Az állam arra kényszerít minket, hogy ezen az útvonalon (a veracruzin) keresztül menjünk, de bármiért, ami mindnyájunkkal történik, az állam a felelős” – mondta Gina Garibo, a PSF egyik vezetője Juchitánban.

A migránsok figyelmeztettek: amennyiben szükséges, utakat foglalnak el, követelve, hogy járműveket biztosítsanak nekik, míg mások azt kiabálták: „nem fogunk teherautókra várni, amelyek 40 kilométert visznek minket, amikor egy nap alatt 60 kilométert is megtehetünk (gyalog)”.

Az Egyesült Államok határához jelenleg közép-amerikaiakból álló több migránskaraván közelít. Egy második, 1500-2000 fősre becsült csoport mintegy 320 kilométerrel az első mögött van.

Egy harmadik, mintegy 500 főből álló csoportnak sikerült Salvadorból Guatemalába jutnia, és egy körülbelül 700 főből álló csoport szerdán indult el San Salvadorból, Salvador fővárosából.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: akár 15 ezer katonát is küldhet az Egyesült Államok déli határaihoz a Közép-Amerika felől közeledő migránskaravánok miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »