Folytatódó „poliklinika-gate“: nem kell a komáromi volt rendelőintézet épülete a szlovák kulturális tárcának

Folytatódó „poliklinika-gate“: nem kell a komáromi volt rendelőintézet épülete a szlovák kulturális tárcának

Miután a Komáromi Városi Hivatal megkapta a szlovák kulturális minisztérium hivatalos levelét, mely szerint nem kíván élni az egykori komáromi rendelőintézet épületére vonatkozó elővásárlási jogával, kiírta a vonatkozó versenytárgyalást, amely határideje 2022. január 15., az ingatlan kikiáltási ára pedig 268 ezer euró. A teljes kiírást ma, azaz december elsején teszik fel Komárom város honlapjára – tudtuk meg Szabó Ingrid hivatalvezetőtől.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kulturális tárcának november 28-ig kellett válaszolnia a kérdésre, hogy kíván-e élni az elővásárlási jogával vagy sem. Szabó Ingrid, a Komáromi Városi Hivatal vezetője ezzel kapcsolatban a Ma7-nek elmondta:

A kulturális minisztérium a múlt heti email-jében jelezte a nemleges válaszát, majd hétfőn ezt a nekünk postai úton küldött hivatalos levelében is megerősítette. Ekképp elhárult az akadály, hogy december elsején kiírjuk a versenytárgyalást, amelybe 2022. január 15-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.

Úgy gondoljuk, hogy a január 15-i határidőig minden érdeklődőnek elég ideje lesz, hogy megtegye az ajánlatát, amit majd a városi képviselőkből, valamint egy-egy pénzügyi és a városfejlesztési bizottsági tagból álló, Bujna Zoltán városatya által vezetett, öttagú elbíráló bizottság kiértékel. Ez utóbbi összetételét is a legutóbbi ülésén hagyta jóvá a komáromi képviselő-testület. A város érdeke az, hogy ez ügyben mielőbb döntés szülessen, s végre elkezdődhessenek a felújítási munkálatok

 – magyarázta interjúalanyunk.

Hírdetés

A kiírás részét képezik a majdani vevő által betartandó feltételek, ami Komárom városnak garanciákat jelent. Az egyik legfontosabb az, hogy

a beruházónak legkésőbb 2025. szeptember 30-ig be kell befejeznie a felújítást.

Ha ezt nem teszi, akkor a komáromi önkormányzat pénzbírsággal bünteti a céget, amely nagysága akár a vételi ár 10 százalékát is elérheti. Sőt, szükség esetén akár fel is mondhatja vele a szerződést

 – fejtette ki a hivatalvezető. További feltételként szerepel az is, hogy az immár műemlék épületben senki sem folytathat szerencsejátékokat.

Végül azt is megtudtuk, hogy a felújítással kapcsolatos átfogó tervdokumentáció elkészítésére vonatkozó közbeszerzés győztesével, a helyi AKVADRAT Kft. tervezőiroda két műépítész tulajdonosával, Csémy Olivérrel és Krisztián fiával még mindig folyik az egyeztetés a velük korábban megkötött szerződés módosításáról. A szakemberek ugyanis akkor kezdtek bele a tervek elkészítésébe, amikor még senki sem tudta, hogy az SZK Műemlékvédelmi Hivatala idén novemberben műemlékké nyilvánítja a rendelőintézet épületét, ami megváltoztatta a város eredeti tervét és a tervezés jellegét.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »