Folytatódnak a tüntetések, ha Drucker nem váltja le Gašpart

Folytatódnak a tüntetések, ha Drucker nem váltja le Gašpart

POZSONY. Folytatódnak a Tisztességes Szlovákiáért elnevezésű tiltakozó megmozdulások, ha az új belügyminiszter, TomᚠDrucker nem meneszti Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt – tájékoztattak róla a tüntetések szervezői.

Annak több városból érkezett képviselői a polgári kezdeményezés, illetve az alakulófélben lévő platform, a Tisztességes Szlovákiáért újabb lépéseivel kapcsolatos tárgyaláson vettek részt.

„Ha Drucker úr nem cselekszik azonnal, nem váltja le Gašpar urat, akkor ismételten az utcára vonulunk majd, illetve a polgári nyomásgyakorlás más egyéb eszközeihez nyúlunk” – közölték nyilatkozatukban.

Egyúttal kifejezésre juttatták abbéli elszántságukat, hogy folytassák a polgári nyomásgyakorlást, ha Drucker miniszter már az elejétől fogva nem tesz meggyőző rendszerszintű lépéseket, amelyek lehetővé teszik Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának, illetve mindazon ügyeknek a kivizsgálását is, amelyekre Kuciak rámutatott. Mindemellett a rendőrség politikamentessé tételét, illetve annak független ellenőrzését követelik.

Arról is tájékoztattak, hogy arra az elhatározásra jutottak, hogy létrehozzák a Tisztességes Szlovákiáért polgári platformot (OP Za slušné Slovensko), amelynek célja a közéletbe való bekapcsolódásra, aktív polgári szerepvállalásra és az észlelt korrupciós tevékenységek bejelentésére sarkalni az embereket.

A platform polgári és országos szintű lesz, amelynek terveiről hamarosan tájékoztatnak majd. A szervezők azt is hangsúlyozták, hogy a 2018. március 26-ra, hétfőre, a parlament épülete elé bejelentett tiltakozó megmozdulás, ahogy az előrehozott választásokat célzó aláírásgyűjtés sem a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés akciója.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »