Folytatódnak a kisebbségi jogszűkítések Ukrajnában

Folytatódnak a kisebbségi jogszűkítések Ukrajnában

„Az Európai Uniónak tennie kell az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében” – hívta fel a figyelmet Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, akiket csütörtökön Strasbourgban fogadott Antonio Tajani EP-elnök.
A találkozón Brenzovics László beszámolt a tavaly szeptemberben elfogadott ukrán oktatási törvény 7. cikkelyéhez a Velencei Bizottság által készített ajánlások ukrajnai fogadtatásáról. Kiemelte: a kijevi kormány figyelmen kívül hagyta azt az ajánlást, mely a cikkely kiegyensúlyozottabb átfogalmazását javasolta, és a kisebbségek képviselőivel sem kezdték meg a konzultációkat.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke ismertette, hogy 2017 decemberében újabb törvénytervezet látott napvilágot, mely nemzetiségi alapon kategorizálja Ukrajna lakosait.

Hírdetés

Az etnopolitikai koncepció szövege az ukrán többségi nemzetet privilegizált csoportba sorolja, őshonos kisebbségnek csak  az anyaország nélküli krími tatárokat tekinti, míg Ukrajna többi nemzetisége, akik az Európai Unióban anyaországgal rendelkeznek, harmadrendű állampolgári besorolásba kerültek. Kivételt ez alól csak az oroszok képeznek, akik a negyedik kategóriába tartoznak.

Bocskor Andrea rámutatott: fontos, hogy az Európai Parlament (EP) elnöke és képviselői tisztán lássák az Ukrajnában zajló negatív folyamatokat, és kiálljanak a kisebbségek szerzett jogainak megtartása mellett. „Világos képet kell adnunk az országban zajló kisebbségi jogszűkítésekről és nyílt asszimilációs törekvésekről, melyek egyáltalán nem európai szemléletűek. Bízom abban, hogy az Unió segítségével még visszafordíthatóak a diszkriminatív folyamatok, s konszenzus teremthető, ha Ukrajna partnerként, erőforrásként és nem ellenségként fogja kezelni nemzeti kisebbségeit” – emelte ki a kárpátaljai EP-képviselő.

Antonio Tajani EP-elnök kiemelte, hogy az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is figyelemmel fogja kísérni az oktatási és más törvények kisebbségeket érintő vonatkozásait Ukrajnában. Az Európai Parlament elnöke 2017 novemberében levélben fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz, hogy a Velencei Bizottság ajánlásainak végrehajtására szólítsa fel Kijevet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »