Folytatódnak a Kazinczy Napok Kassán

Folytatódnak a Kazinczy Napok Kassán

Harmadik napjához érkeztek az idei, immár 53. alkalommal megrendezett Kazinczy Napok Kassán. November 13-án, a magyar nyelv napján megkoszorúzták Kazinczy Ferenc emléktábláját a Fő utcán, majd a múltbeli járványok társadalomra és irodalomra gyakorolt hatásáról hallgathattak előadást az érdeklődők, valamint megtekinthették a Márai–Madách című dokumentumfilmet.

Kazinczy Ferenc emléktáblájánál Duncsák Mária, a Csemadok Kassai Városi Választmánya alelnöke emlékeztetett, a nyelvújítás vezéralakja évekig élt Kassán, dolgozott a „jót s jól!” szellemében, irodalmi lapot alapított, szervezte az irodalmi életet, intézte a város és a környező falvak iskoláinak életét.

Lehet-e méltóbb időpontban emlékezni rá, mint november 13-án, a magyar nyelv napján? – tette fel a kérdést.

Hírdetés

A koszorú, amelyet ma idehoztunk, a tisztelet és az összetartozás jelképe. A tiszteleté Kazinczy és a magyar nyelv iránt, az összetartozásé pedig azért, mert a koszorú egymásba fonódó ágai úgy fogják egymást, mint ahogy egy közösség tagjai egymás kezét. Jó, hogy még itt vagyunk, és ennyien vagyunk magyar közösségben. Remélem, hogy a jövőben is lesznek olyanok, akik eljönnek ide, leróják tiszteletüket a nagy író, nyelvújító és a magyar nyelv előtt”

– mondta Duncsák Mária.

A koszorúzás után a program a Márai Stúdióban folytatódott, Szeghy-Gayer Veronika történész és Nagy Csilla irodalomtörténész a múltbeli járványoknak a társadalomra és az irodalomra gyakorolt hatását elemezte. Ezt követően Kassán első ízben vetítették a Márai–Madách dokumentumfilmet, amely a két neves család közötti rokoni köteléket, az eddig fel nem tárt érdekes családi kapcsolódásokat mutatja be.

A rendezvénysorozat november 20-án délelőtt folytatódik egy Prágában élő magyar család bemutatásával Magyar nyelvű otthon – külföldön címmel. Az 53. Kazinczy Napok programja november 26-án a Szomszédaink, a magyarok című film vetítésével, majd ezt követően a Galán Angéla műsorvezetővel és Zámborszki Ákos szerkesztő-riporterrel való találkozóval fejeződik be.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »