Folytatódnak a fejlesztések Gombaszögön

Folytatódnak a fejlesztések Gombaszögön

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor lezárultával sem állt meg az élet a gombaszögi völgyben. Szépen halad előre a pálos kolostor mellett található kúria felújítása, amely múzeumnak ad majd otthont, s végre megkezdődött a cseppkőbarlang parkolóját a kolostorral és a kúriával összekötő zipline, vagyis átcsúszópálya építése is.

A zátcsúszópálya az első a maga nemében a régióban, építése hároméves előkészítés után kezdődött. A földalappal való huzavona és az áremelkedés miatt az eredetileg tervezett három oszlopból végül csak kettő épül meg. Ezeket egy környékbeli, szilicei vállalkozó gyártja, 12 méter magasak lesznek, s a csúszni vágyók egy 10 méter magas platformról indulnak majd. Az 500 méteres kötélpálya a cseppkőbarlang parkolóját köti majd össze a Bebek-kempinggel, a kolostorral és a kúriával.

Az oszlopok szeptember elejére készülnek el, az átadást októberre tervezik. A kötél kifeszítése is bonyolult művelet, helikopterrel végzik majd, de a legfőbb gond, hogy a zipline áthalad egy 22 kV-os vezeték fölött, s ezt át kell helyezni a földbe. Ez egyrészt költséges, másrészt az áramszolgáltató cég olaszországi anyavállalatánál kell engedélyeztetni. Jelenleg az engedélyre várnak. 

Ennek az attrakciónak a lényege, hogy a látogatóknak egyrészt egy adrenalinos élményt nyújtsunk, másrészt arra ösztönözzük őket, hogy felkeressék a kolostort és az ottani műemlékeket, ahol további látnivalók várják majd őket”

– mondja Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke.

Múzeum lesz a kétszázhatvan éves kúria 

Az említett látnivalók közé tartozik majd az Andrássy-kúria, amelyben egyesületi múzeumot hoznak létre. Az épület felújítása az idén januárban kezdődött, ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, alapkőletétellel és egy időkapszula elhelyezésével.

Hírdetés

A vasgyáros a Csáky családtól vásárolta meg az ingatlant, tulajdonképpen a néhai pálos kolostor területét, ahol vasgyártó telepet épített ki. Csak néhány évig volt a tulajdonában, a 18. század végén a Csáky család visszavásárolta, majd nem sokkal később továbbadta az Esterházy családnak. Ők a 19. század legelején az ingatlanegyüttest bérbe adták az Andrássyaknak, akik 1853-ban megvásárolták. Egy ideig Andrássy Manó vasbirodalmának része volt, vasgyártás, illetve vasércfinomítás zajlott itt. A vasgyártó telepet a 19. század végén elbontották, ezután a völgy Andrássy Géza ménesének adott otthont. A második világháború után a területet államosították, a pelsőci szövetkezet gazdálkodott rajta. A rendszerváltás után többször tulajdonost cserélt, majd a történelmi ingatlan egy részét a magyar kormány támogatásával a Sine Metu egyesület vásárolta meg.

A pincében lapidáriumot hoznak létre, itt lesznek kiállítva az ásatásról származó kőtári műtárgyak, ágyúgolyók, a földszinten pedig a történelmi enteriőrt és a vasgyártás történetét mutatják majd be. A lépcsőház úgynevezett orsóterében egy nagy kerék lesz felfüggesztve, amin egy körlánc – a komáromi hajógyár ajándéka – fog forogni, nyikorgásával hangaláfestést ad a vasgyártással kapcsolatos maketteknek, hogy a látogatók könnyebben beleélhessék magukat a kor hangulatába. A lánc mellett megvilágított műtárgyak, a falakon különféle tablók kapnak helyet. 

A kolostor leletanyaga egy helyen

Az épület jövőre lesz 260 éves. Több eredeti elemét is sikerült megmenteni, például négy, korábban eltulajdonított rokokó ablakrácsot, ezenfelül látható lesz a manzárdtető felső részének peremén egy olyan fa párkánydísz, amit eddig a korábbi felújításkor készült tetőszerkezet egyszerűen eltakart.

Habár a kúria a ‘70-es évektől műemléképület, soha nem restaurálták még szakszerűen. A belső térben található nagyméretű, 2 méter átmérőjű plafonstukkó egy köriratos címert ábrázol, ennek még a szövegét sem ismerjük, csak részben, mert annyiszor lemeszelték, hogy a mész teljesen eltömítette a mélyedéseket, aláfordulásokat, egyáltalán nem látni, mi van oda írva. Abban bízunk, hogy a most egységesen fehér színű címer eredetileg színes volt”

– mondta Orosz hozzátéve, restaurálása után a plafonstukkó bizonyára érdekes eleme lesz a történelmi épületnek. 

„Szeretnénk a kolostor nagyon értékes leletanyagát helyben bemutatni, egyúttal megmenteni egy történelmi épületet. Egy olyan épületet, ahol az Andrássy család jeles tagjai minden bizonnyal megfordultak, itt is éjszakázhattak, hisz ez volt a gombaszögi uradalom legimpozánsabb épülete” – tette hozzá. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »