Folytatódik az ozsdolai visszaállamosítási per: holnap lesz az első tárgyalás

Folytatódik az ozsdolai visszaállamosítási per: holnap lesz az első tárgyalás

A kézdivásárhelyi bíróságon kedden délelőtt kerül sor a román államot képviselő pénzügyminisztérium az ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete ellen indított, Sepsiszentgyörgyről a céhes város bíróságára visszahelyezett perének első tárgyalására.

Mint azt már lapunkban hírül adtuk, az alapfokú tárgyalás a Kézdivásárhelyi Bíróságon kezdődött el, s az első tárgyaláskor, idén április 2-án az ozsdolai közbirtokossági tagok tiltakozó táblákkal jelentek meg a bíróság épülete előtt. Akkor a közbirtokosságot képviselő dr. Laczkó-Dávid Géza ügyvédnek sikerült elérnie, hogy a pert áthelyezzék a Kovászna Megyei Törvényszékre, ahol május 2-án a 2018/322/2462-es számmal iktatták, s az első tárgyalást május 23-ára tűzték ki. A tárgyaláson a felperes ügyvédje azzal a kéréssel állt elő, hogy a pert helyezzék vissza a Kézdivásárhelyi Bíróságra. Érdemben nem tárgyaltak semmiről, május 30-án a Kovászna Megyei Törvényszék a brassói táblabíróságra bízta annak eldöntését, hogy a kézdivásárhelyi vagy a megyei törvényszék illetékes-e alapfokon letárgyalni az ügyet és ítéletet hozni abban az ügyben, ami számos székelyföldi közbirtokosság erdővagyonát tekintve precedensértékű lehet. A Brassói Táblabíróság augusztus 6-án visszahelyezte a pert a Kézdivásárhelyi Bíróságra.

Hírdetés

A per ide-oda helyezgetésének és a különböző bíróságok illetékességének kérdése könnyedén tűnhet fölösleges jogi hercehurcának. Az viszont, hogy alapfokon Kézdivásárhelyen vagy a megyei bíróságon születik döntés az ozsdolai közbirtokossági erdőkről, nagyon is lényeges. Egy kézdivásárhelyi döntés után ugyanis egyetlen fellebbezési lehetősége marad a feleknek, ez pedig a Kovászna Megyei Törvényszék. Kedvezőtlen ítélet esetén a károsult erdőtulajdonosok tehát sem a Brassói Táblabírósághoz, sem a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszékhez nem fellebbezhetnek, a 2900 hektáros erdővagyon visszaállamosításának kérdése a megyei bíróságon véglegesen eldől.

Pál István közbirtokossági elnök arra kéri az ozsdolaiakat: jelenjenek meg minél nagyobb számban a bíróságon, lássák, hogy összefogás van.

Iochom István / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »