Folytatódik az erdőtelepítés a Szent Anna-kápolnáknál

Folytatódik az erdőtelepítés a Szent Anna-kápolnáknál

Sokan bekapcsolódtak a tavasszal az erdőtelepítés mozgalomba, most is sok dolgos kézre lesz szükség.

Folytatódik az erdőtelepítés a Szent Anna-kápolnáknál

Archív: Csibi Márti

Idén tavasszal bekerítették a területet és elültettek több mint 3000 facsemetét a Gyergyószentmiklós fölé magasodó Csobot-hegyen. A Szent Anna-kápolnák közelében szombaton újabb csemeteültetésre várják az önkénteseket.

Csákányt, ásót, kapát vigyenek magukkal, a nagyharang maradhat otthon – fogalmazott az erdőtelepítési mozgalom egyik szervezője, hiszen ezekre a szerszámokra mindenképpen szükség lesz ahhoz, hogy a 300 földlabdás lucfenyő csemete és a 200 kőris gyökere számára kiássák a megfelelő méretű gödröket. Ennyi fát szeretnének most elültetni a kápolnák közelében.

Hírdetés

Amint Bara István szervező elmondta, miután tavasszal mintegy 3600 csemetét elültettek az önkéntesek, a kis fák közül sok nem érte meg az őszt. Ennek oka meglátása szerint az lehet, hogy az önkéntesek jó szándékkal és lelkesen végezték ugyan a munkát, de nem minden csemetének ástak elég nagy gödröt, és a szegényes talajban a fák gyökereire nem került elég puha föld, ami az életben maradási esélyüket növelte volna.

A mostani akcióhoz nincs szükség nagyobb gépekre, de kézi munkára annál inkább. A helyszínre szombaton reggel 8-ra várják a férfiakat, akiket kérnek, hogy hozzanak magukkal csákányt és ásót a gödrök elkészítéséhez. Aki később tudna csatlakozni, azokat 10 órára hívják a Kápolna utcába, a hegytetőre vezető keresztút első állomásához.

A szervezők mindenkinek javasolják, hogy megfelelő öltözetben érkezzenek, hiszen elképzelhető, hogy nem lesz kellemes napsütéses idő, és fontos még, hogy mindenki hozzon munkavédelmi kesztyűt is. Ajánlják, hogy legyen az önkénteseknél bögre is, hiszen meleg teával, zsíros kenyérrel fogják őket megkínálni a kezdeményezők. Az elültetésre váró 300 lucfenyő csemetét Kósa István ajánlotta fel, a többit Bara István biztosítja.

A kápolnáknál ez lesz a második faültetési megmozdulás, de biztosan nem az utolsó, hiszen jövő tavasszal is folytatják a munkát, és ezt végzik mindaddig, míg a területen felnő egy szép bokros erdő. Persze, ezt azt követően is gondozni fogják, mindaddig míg ezt tehetik – szögezi le Bara.

Gergely Imre 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »