Folytatódik a romák tesztelése koronavírusra a Tátra alatt

Folytatódik a romák tesztelése koronavírusra a Tátra alatt

A húsvét sem állította le a teszteléseket a Tátra környéki romatelepeken. 57 helyszínen eddig mintegy 1460 tesztet végeztek. Lomničkán, az ország északi részén hozzávetőlegesen 3 ezer cigány él. Közülük mintegy negyvenen Angliából, Németországból, Csehországból jöttek haza a koronavírus-járvány kitörése után.

Megelőzve a fertőzés tömeges terjedését a rendőrség és katonaság egészségügyi dolgozóival igyekszik kiszűrni a fertőzéseket. A tesztelések a helyi pasztorációs központ udvarán felállított átmeneti szűrőközpontban zajlanak. A névjegyzékben szereplő romák reggel kilenc órától vártak a sorukra. A helyi szociális munkás elmondása szerint egyik sem tapasztalta magán a koronavírus tüneteit.

Hírdetés

A katonaság illetékese szerint egyelőre példás az együttműködés. A helyiek a kultúrházban karanténközpontot hoztak létre, ahol akár egész családok is elhelyezhetők, amennyiben a tesztelés pozitív eredményt hoz. A mobil szűrőlabor a mai napon mintegy 70 tesztelést tervezett, köztük a környező települések lakói közül is.

RTVS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »