Folytatódik a rekordszintű drágulás – de mit tesz ez ellen a kormány?

Folytatódik a rekordszintű drágulás – de mit tesz ez ellen a kormány?

Több mint egy évtizeden keresztül az árak gyakorlatilag változatlanok maradtak, de ez már a múlté. A szlovákiai háztartásoknak az alapvető élelmiszerektől kezdve, az üzemanyagon és az energián át az építőanyagokig mindenhol rekordszintű áremelkedéssel kell szembenézniük.

A januári vásárlások is megerősítették a folyamatos árnövekedést. Még az olyan alapvető termékek, mint a kifli, a kenyér, a vaj és a tej is drágábbak lettek. „Decemberben a szlovákok 5,8 százalékkal többet fizettek az élelmiszerekért és alkoholmentes italokért, mint egy évvel korábban. 2020 decemberéhez képest a vásárlók többet költöttek, különösen az olaj, a kenyér, a tej, a sajt és a hús esetében” – erősítette meg Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ugyanaz a vásárlás, amely tavaly 50 euróba került, ma 53 euróra jön ki. „Az éttermek és szállodák árai 13,2 százalékkal emelkedtek. A közlekedés esetében 13,0 százalékos áremelkedés volt tapasztalható az előző évhez képest, amit az üzemanyagárak negyedéves emelkedése okozott. A szlovákok többet fizetnek az alkoholtartalmú italokért és a dohányárukért is, 7,8 százalékkal többet az előző évhez képest. Ezt követi a posta és telekommunikáció területén az árak 6,4 százalékos növekedése” – tette hozzá az elemző.

Hírdetés

Eközben a szomszédos államok már intézkedéseket hoztak, hogy segítsék lakosságukat az áremelkedés hatásainak enyhítésében. Február 1-jétől Lengyelországban hat hónapig nulla lesz az élelmiszerek áfája, a benzin és a gázolaj áfája pedig 23 százalékról 8 százalékra csökken.

Nézzük, mit tesz a drágulás ellen a kormány, és mit tanácsolnak a szakértők! Válaszok a galériában!

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »