Folytatódik a pozsonyi Kő tér arculatváltása

Folytatódik a pozsonyi Kő tér arculatváltása

Végéhez közeledik a Kő tér felújítása. A város a nonprofit szervezetekkel és vállalkozókkal együttműködve alakítja át a központi tér arculatát.

A magisztrátus a Régi Vásárcsarnok Szövetséggel és a Jól irányított társadalom intézettel közösen látott hozzá a főváros egyik központi terének felújításához. Augusztusban kezdődött a munka, az első, egyik legfontosabb lépés az engedély nélküli elárusítóhelyek felszámolása volt. A tulajdonosok korábban évekig fellebbeztek a döntés ellen, ezzel gátolták a tér revitalizációját. Végül a Tesco és a Lordship vállalat összefogásának köszönhetően sikerült eltüntetni a régi bódékat a térről. A főváros önkormányzata ezután kiirtotta a területen megtelepedett invanzív növényeket és bokrokat, önlocsoló virágágyásokra cserélték a régi, betoncserepeket és bővítették a zöldterületet, valamint felújították a tér burkolatát. Virágokat ültettek ki, megmetszették a bokrokat és gondoskodtak a Kő tér egyik jellegzetességéről, a császárfáról. Eddig 150 ezer eurót fordítottak a terület arculatának megváltoztatására, de tovább folytatódik a munka. Még idén új padokat helyeznek el a téren és felújítják a közvilágítást. A felújítás második szakaszában, jövőre járólapokra cserélnék az aszfaltburkolatot és eltávolítanák a hirdetőtáblákat a közterületről.

Hírdetés

Az egyezség szerint a főváros önkormányzata az e téren érdekelt vállalkozókkal közösen gondoskodik a megújult közterület fenntartásáról. A felújítás során a lakosok és a polgári tárulások által előkészített Élő tér programból indultak ki. Többéves párbeszéd előzte meg a program előkészítését, amelynek megalkotásába a környéken érdekelt vállalkozókat és cégeket is bevonták. Bindics Gábor, a Régi Vásárcsarnok Szövetség képviselője elmondta, folytatódik az önkormányzat és a szervezetek együttműködése. „A következő lépés egy helyi irányítószerv létrehozása az érintett cégek és vendéglők bevonásával” – nyilatkozta Bindics Gábor. Hozzátette, az irányítószerv feladata, hogy a város által nyújtott szolgáltatásokon felül gondoskodjon a tér karbantartásáról is. (béva)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »