Folytatódik a nagy sikerű Kárpát-Haza Operatúra

Folytatódik a nagy sikerű Kárpát-Haza Operatúra

A Magyar Állami Operaház 2018 februárjában folytatja a határon túli magyarlakta területek látogatását: a csaknem 400 fős karaván ezúttal először Kárpátalja és a Felvidék magyarlakta városait keresi fel, és Erkel Hunyadi László című operáját, valamint Lehár A víg özvegyének balettváltozatát játssza el, mindenhol két-két napot töltve.

Rövid szünet után a Kárpát-Haza OperaTúra stábja délnek fordul, hogy a Délvidék és Őrvidék határ menti városaiban rendezkedjen be két-két napra, és különleges magyar kulturális produkcióival legyen jelen.

Minden magyar embernek szüksége és joga van arra, hogy a nemzethez tartozónak érezze magát. Különösen fontos ez azok számára, akiknek egy történelmi döntés hozadékaként más országban, más kulturális környezetben kell megőrizzék nemzeti identitásukat. Halmozottan fontos a segítség azoknak, akik szórványban élnek, magyarságukat ezen környezetben kell megtartaniuk, kiteljesíteniük. „A projekt célja, hogy a határon túli valamennyi vidéken nagyszabású előadásokat mutassunk be az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere” – emelte ki portálunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Állami Operaház.

Közel 400 művész és technikai munkatárs, valamint ekkora színpadtechnika soha nem tudna útnak indulni, csak az Operaház korszerűsítés miatti bezárásának évadában. A Kárpát-Haza OperaTúra ezért különleges lehetőség a jelképes összegért belépő közönségnek, de az Opera társulatának is. „Miközben szeretnék a kint élő magyar emberekben tudatosítani és megerősíteni az érzést, hogy mögöttük az őket felvállaló és erősítő anyaország áll, ők magunknak is rengeteget jelent majd a messzi sportcsarnokokban messzi magyarok előtt fellépni” – fűzték hozzá.

A túra februári fejezetének állomásai Ungvár, Kassa, Érsekújvár, Pozsony, Szabadka, Eszék, Lendva és Felsőőr. „Habár az Operaház alapítása 133 éve az összmagyarság egyetlen ilyen intézménye, sohasem járt még ezekben a városokban” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter főigazgató. „Olyan műveket viszünk, melyek nem spórolni igyekeznek a művészi tartalommal” – tette hozzá. Minden városban két napot időzik a társulat, az egyik nap Erkel Hunyadi László című operáját, a másikon Ronald Hynd Lehár Ferenc-világhírű operettjének zenéjére készített balettje, A víg özvegy látható.

Erkel Ferenc 1844-ben, a reformkor tetőpontján komponálta hazafias operáját, mely a magyar történelem egyik zűrzavaros periódusára, a nándorfehérvári diadalt követő napokra koncentrál. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse azonban nem a híres törökverő, Hunyadi János vagy a későbbi Mátyás király, hanem a vérpadra lépő fiatal lovag, László. A kortárs nézők lelkesen fogadták a művet, mivel nem is annyira titkolt áthallásokat tartalmazott saját koruk politikai viszonyaira; természetesen az olasz és francia mintákat, valamint a verbunkos hagyományokat követő zene is megtette hatását.

A művet, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, 2012-ben új rendezésben mutatta be a Magyar Állami Operaház. A turné alkalmával kettős szereposztásban viszik színre Erkel első mesteroperáját. A főbb szerepekben az Opera olyan kiváló énekeseit, mint Szappanos Tibort, Rácz Istvánt, Rálik Szilviát, Miklósa Erikát, Kelemen Zoltánt és Kálnay Zsófiát, a címszerepben pedig Kiss B. Atillát láthatja a közönség. Az előadásokat az egyik legelismertebb és legtapasztaltabb magyar karmester, Medveczky Ádám dirigálja.

Talán furcsának hathat, hogy Lehár Ferenc A víg özvegy című darabját a Magyar Nemzeti Balett előadásában tekintheti meg a közönség. A népszerű operettből Ronald Hynd brit koreográfus készített fantasztikus balettet 1975-ben az Ausztrál Balett megbízásából. A darab témaválasztása újdonságnak számított, ugyanis korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni. A történet 1905-be, Pontevedro fiktív városába repít minket, ahol a párizsi nagykövetségen áll a bál: a várost fenyegető államcsőd borzolja a diplomaták idegeit. Egyetlen reményük maradt, hogy tőkéhez jussanak: egy dúsgazdag özvegyet összeházasítani korábbi szerelmével.

A nagy tablókból építkező előadás legszebb részei a kettősök és a jellemek bemutatását lehetővé tevő szólók, amelyet hatásos, sokszor komikus pantomim részek egészítenek ki. A koreográfus kiválóan bánik a karaktertáncokkal a II. felvonásban, bár furcsa módon a délszláv karakterű zenék között egy lengyel polonézt is látunk. A víg özvegy szerencsés keveréke mindannak, ami ahhoz szükséges, hogy a közönség kitűnően szórakozzon és élvezze Lehár csodálatos muzsikáját. Minderre bizonyíték a balett több mint 40 éve tartó töretlen sikere. A darab magyarországi bemutatójára 2014-ben került sor az Erkel Színházban. A februári turnén a balettet kettős és szereposztásban láthatja a közönség. A népes szereplőgárda soraiban Kozmér Alexandra, Kim Minjung, Elizaveta Cheprasova és Pokhodnykh Ellina mellett a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja, Oláh Zoltán látható majd. Az előadások karmestere Kollár Imre.

A tavaly szeptemberben indult turné eddig páratlan sikert hozott. A Magyar Állami Operaház művészei az intézmény 133 éves története során először látogattak Erdélybe és a Partiumba, a 8 állomáson bemutatott 16 előadást több mint 23 ezer ember látta. A Kárpát-Haza OperaTúra célja most is ugyanaz: valamennyi vidéken nagyszabású előadásokat bemutatni az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom tagjai számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere.

A Kárpát-Haza OperaTúra Magyarország Kormányának támogatásával valósul meg.

Erkel Ferenc

Hunyadi László
Opera három felvonásban, magyar nyelven, szlovák felirattal

Hírdetés

Szövegíró: Egressy Béni
Rendező: Szűcs Gábor
A rendező munkatársa: Vasvári Csaba
Díszlettervező: Libor Katalin
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Koreográfus: Kováts Gergely Csanád
Megbízott karigazgató: Csiki Gábor

Karmester: Medveczky Ádám

V. László: Szappanos Tibor
Cillei Ulrik: Rácz István
Szilágyi Erzsébet: Rálik Szilvia
Hunyadi László: Kiss B. Atilla
Hunyadi Mátyás: Kálnay Zsófia
Gara nádor: Kelemen Zoltán
Gara Mária: Miklósa Erika
Szilágyi Mihály: Káldi Kiss András
Rozgonyi: Fülep Máté

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balett

Kassa: Angels Aréna, Pri Jazdiarni 1 | 2018. február 8.
Érsekújvár
: Millennium Sportcsarnok, Jiráskova ul. | 2018. február 10.
Pozsony
: Incheba Expo Arena, Viedenská cesta 3-7 | 2018. február 12.

Jegyár: 10 EUR (Jegyek az Eventim hálózatában kaphatók.)

Ronald Hynd / Lehár Ferenc

A víg özvegy
Vígbalett három felvonásban

Koreográfus: Ronald Hynd
A koreográfus asszisztense: Annette Page

Zeneszerző: Lehár Ferenc
Zenéjét átdolgozta: John Lanchberry, Allen Abbot
A szövegkönyvet Sir Robert Helpmann ötlete alapján átdolgozta: Ronald Hynd
Díszlet- és jelmeztervező: Peter Docherty
Világítástervező: Kirk Bookman
Próbavezető balettmester: Rujsz Edit, Solymosi Tamás, Szirb György, Venekei Marianna

Karmester: Kollár Imre

Glavari Hanna, az özvegy: Kozmér Alexandra / Kim Minjung
Gróf Danilo Danilovics: Oláh Zoltán / Radziush Mikalai
Valencienne: Elizaveta Cheprasova / Pokhodnykh Ellina
Camille de Rossillon: Borsai German / Lagunov IevgenLudmilla:
Lee Yourim / Chernakova Olga
Magda: Pierro Rosa / Ishizaki Futaba
Kromov: Kovács Noel Ágoston / Morimoto Ryosuke
Prisics: Gaetano Cottonaro / Umberto Aragno
Nyegus: Alexander Komarov / Kovtun Maksym
Báró Zéta Mirkó: Mark James Biocca / Bajári Levente
Pontevedrói szóló fiú: Morimoto Ryosuke / Borsai German
A Maxim főpincére: Kovtun Maksym / Molnár Dávid

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara

A produkció az Ausztrál Balett jóváhagyásával és a Verlag Felix Bloch Erben, Berlin/ Musikverlag und Bühnenvertrieb Zürich AG, Zürich szíves hozzájárulásával jött létre.

Kassa: Angels Aréna, Pri Jazdiarni 1 | 2018. február 9.
Érsekújvár
: Millennium Sportcsarnok, Jiráskova ul. | 2018. február 11.
Pozsony
: Incheba Expo Arena, Viedenská cesta 3-7 | 2018. február 13.

Jegyár: 10 EUR (Jegyek az Eventim hálózatában kaphatók.)


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »