Folytatódik a lejtmenet, újabb történelmi mélyponton a lej az euróval szemben

Folytatódik a lejtmenet, újabb történelmi mélyponton a lej az euróval szemben

Négy nap alatt immár másodszor került történelmi mélypontra a lej az euróval szemben, egy euró árfolyamát 4,6822 lejben állapította meg a Román Nemzeti Bank (BNR) kedden.
A román fizetőeszköz 0,11 százalékkal gyengült az előző napi árfolyamhoz képest. A múlt héten a lej kétszer is történelmi mélypontra került az euróval szemben, először szerdán, majd legutóbb pénteken, amikor egy euró értéke 4,6782 lej volt. A román valuta az idei év első napjaiban többször gyengült.

Hírdetés

A lej esését elemzők a romániai pénzpiacon tapasztalt feszültségekkel magyarázzák, miután a kormány tavaly év végén úgynevezett kapzsisági adót vetett ki a bankokra.

Ezt az adót azon pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank eszközeinek 0,1 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot.

Az intézkedést egyelőre nem alkalmazzák, mivel még nem készültek el az alkalmazási normák, de a tőzsdén több bank részvénye máris mintegy 10 százalékkal csökkent. Az intézkedést élesen bírálta Mugur Isărescu jegybankelnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »