Folytatódik a hőség Görögországban

Folytatódik a hőség Görögországban

Folytatódik a hőség Görögországban, és a meteorológusok szombati közleménye szerint egyelőre nem is látni a végét. Az északi féltekén a hőhullám nem csupán a szárazföldi területeket sújtja, egy új spanyol kutatás szerint a Földközi-tenger vize is melegszik.

Görögország déli részén akár 45 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet a hétvégén az előrejelzés szerint, de az északi régióban is 40 fokos hőségre számítanak, és az égei-tengeri szigeteken is 38 fok felett lesz a hőmérséklet. A nagy szárazság és a meleg miatt a tűzoltóság ismételten felhívta a figyelmet az erdőtüzek kockázatára.

Az országban pusztító tüzek megfékezésére Romániából, Bulgáriából, Lengyelországból, Szlovákiából és Máltáról több száz tűzoltó érkezett, hogy segítsen görög kollégáinak.

A görög polgári védelem tájékoztatása szerint Franciaország, Olaszország, Törökország, Ciprus, Izrael és Jordánia pedig tűzoltó-repülőgépekkel és -helikopterekkel segít.

Hírdetés

Az Athén környékén fellángolt erdőtüzeket sikerült megfékezni.

Ródoszon viszont nem sikerült elfojtani a kedden keletkezett tüzet, és szombaton mintegy ezer embert – helyi lakosokat és turistákat is – ki kellett menekíteni a délkeleti Kiotari és Lardosz településekről és környékükről – közölte a parti őrség egyik tisztségviselője. Ródoszon szlovák tűzoltók segítenek a görögöknek. Az ANA görög hírügynökség azt jelentette, hogy Kiotariban a tűz megrongált három szállodát.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hőhullám a jövő héten is folytatódik, szerdán az ország déli részén 46 Celsius-fokos hőség lehet.

Spanyol kutatók friss tanulmánya szerint a Földközi-tenger egyre gyorsabban melegszik, és egyre nagyobb a sótartalma.

A Journal of Marine Science and Engineering folyóiratban publikált tanulmány szerint a Földközi-tenger nyugati részén 100 évente 2 fokkal lesz melegebb a víz, de néhány más ponton, például a Costa Braván, L’Estartit közelében a melegedés 100 évente 3 fokos lesz. A tenger sótartalma pedig azért nő, mert


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »