Folytatódik a hazárdjátékok elleni harc a fővárosban

Folytatódik a hazárdjátékok elleni harc a fővárosban

Február 29-én nemcsak a parlament új összetételéről szavazhatnak a fővárosban élő lakosok, hanem újra véleményt nyilváníthatnak a hazárdjátékok bojkottjáról.

A parlamenti választás napján több száz önkéntes gyűjti majd az aláírásokat a szavazóhelyiségek előtt. Az Állítsuk meg a hazárdot kezdeményezést a magisztrátus és a városrészek is támogatják, és azt ígérik, hogy ha elegendő aláírás gyűlik össze, akkor teljesítik a kéréseket. 

Hírdetés

A hazárdjátékokról szóló törvény módosításának köszönhetően a korábbi 30 helyett elég, ha a lakosok 15 százaléka támogatja a petíciót azért, hogy újra elindítsák a folyamatot. Ha összegyűlik a szükséges aláírás, akkor a képviselő-testület szavaz a kezdeményezésről. „Ha elegendő szavazatot kap a javaslat, akkor a főváros előkészít egy általános érvényű rendeletet a játéktermek működtetéséről a különböző épületekben, beleértve a kaszinókat isˮ – fogalmazott a magisztrátus, hozzátéve, hogy az üzemeltetési jog határidejének lejárta után nem adnának ki új engedélyeket. 

A lépés nem kis bevételkiesést jelentene a fővárosnak, körülbelül 2,5 millió euróval kurtítaná meg a költségvetést. A főváros azonban rámutat, hogy fokozatosan, az engedélyek lejártával apad el a bevételi forrás, ami a költségvetés 0,8 százalékát teszi ki. Pozsonyban abban bíznak, hogy egyéb forrásokból, például az adósságok hatékonyabb behajtásával kipótolhatják az összeget. „Ez biztosan nem ad okot adóemelésreˮ – szögezik le a város honlapján.

2015-ben több mint 135 ezren írták alá a hazárdjátékok betiltását szorgalmazó petíciót. A főváros önkormányzata kétszer szavazott az erről szóló határozatról, csak a második szavazásnál kapta meg a kellő támogatást. A kerületi bíróság viszont leállította a rendelet alkalmazását. Néhány évvel később tovább folytatódik a harc a kaszinók és a játékautomaták ellen.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »